Persbericht: Kraakster betrapt recherche op inbraak, we zijn woedend!
Amsterdam, 30 juni 2011

Voor zover we nog niet pissig waren, heeft de politie er gisteren en vandaag een flinke schap bovenop gedaan. Verschillende panden hebben bezoek van platte pet gehad, de Hasebroekstraat is vanochtend plotseling ontruimd en als klap op de vuurpijl was de Amsterdamse recherche zo bijdehand op klaarlichte dag in te breken in het kraakpand Lange Leidsedwarsstraat 35 (en 37 achterhuis..).

Gisteren, woensdag 29 juni, drong Amsterdamse recherche op slinkse wijze het kraakpand Lange Leidsedwarsstraat 35 binnen. Een bewoonster die toevallig in de keuken was, betrapte de twee mannen die door haar kordate handelen weer afdropen. De krakers zijn woedend over deze brutale intimidatiepoging. “Dit is pure provocatie. Wat deden de heren rechercheurs in ons huis? We hebben de rechtszaak gewonnen, ontruiming is verboden door de rechter. En dan nog: ze hebben daar überhaupt niets te zoeken!”

Wat er gebeurde:
Om een uur of 13.45 kwam een donkerblauwe Opel de Lange Leidsedwarsstraat ingereden. De auto stopte achter een Heineken vrachtwagen die aan het lossen was. Er stapte twee mannen uit. Deze twee mannen in burger maakten een aantal foto’s van het kraakpand aan de Lange Leidsedwarsstraat 35. De buren zag ze vervolgens foto’s maken door de brievenbus. Gealarmeerd door het verdachte gedrag van de heren beken zij de auto waar ze mee waren gekomen en zagen dat er onopvallend op het dashboard van de bestuurder, een politierecherche bordje lag.
Eén van de ooggetuigen zag de mannen met een soort stalen strip aan het werk om de deur open te ‘hengelen’ door de brievenbus. Op dat moment was de bewoonster in de keuken bezig een fles wijn voor de advocaat in te pakken, om hem te bedanken voor zijn inspanningen. Het pand heeft namelijk hun rechtszaak gewonnen en mag niet ontruimd worden, tot grote vreugde van de bewoners.
De bewoonster hoorde de deur opengaan en rook onraad toen er vervolgens niemand de trap opkwam. Ze keek om de hoek en zag twee wildvreemde mannen in het trapportaal staan. Een vreemde ervaring! Op haar vraag wie zij waren en wat zij daar in godsnaam aan het doen waren, begon een van de mannen haar onmiddellijk te fotograferen terwijl de ander zich voorstelde als Jaap en doodleuk zei dat ze ‘even rond kwamen kijken’. De bewoonster vroeg opnieuw wie de mannen waren en waarvan, maar zij gaven geen antwoord. Aangezien ze in burger waren nam de bewoonster aan dat ze te maken had met de eigenaar of een knokploeg. Ze sloot de deur naar de hal en belde krakersalarm. Daarop verdwenen de mannen. Gelukkig kwamen er veel mensen in solidariteit op het alarm af, helaas waren de indringers toen al, druk bellend, hun auto in gestapt en weggescheurd.
Het is een raadsel wat de rechercheurs kwamen doen. De bewoners zijn, op zijn zachts gezegd, niet gecharmeerd van deze actie en vragen zich af wat hiervan de bedoeling is. “Dit is te bizar voor woorden. De slogan van de campagne rond de ontruimingsgolf is ‘kraken draait door’ maar hier lijkt de politie wel alle verstand te hebben verloren. Er zijn komend weekend actiedagen tegen het kraakverbod en in verband met de op handen zijnde ontruimingen van kraakpanden in Amsterdam. Op deze manier is de toon natuurlijk wel gezet door de Amsterdamse politie voor deze actiedagen.”

Meer informatie over het actieweekend: http://krakendraaitdoor.wordpress.com

Meer informatie over het kraakpand Lange Leidsedwarsstraat 35 (en 37 achter) http://langeleidse35.squat.net/
Lange Leidsedwarsstraat 35

<Terug naar huis> <Naar boven>