Krakers procederen nog steeds stug door

Amsterdam wil vier kraakpanden ontruimen • Krakers zijn boos op burgemeester Eberhard van der Laan • “Ondanks antikraakwet zullen wij altijd doorgaan met kraken”

Metro, 15 juni 2011


Ook al stond de rechter in maart toe dat een aantal panden in Amsterdam werd ontruimd, er stonden dinsdag toch zo’n veertig krakers voor het gerechtsgebouw. De gemeente wil vier kraakpanden ontruimen en om dat te voorkomen hebben de bewoners de staat aangeklaagd. De krakers vinden de antikraakwet belachelijk en zijn ondanks deze wet niet van plan te stoppen met kraken. Bij elk kraakpand dat ontruimd wordt, zullen de krakers actie ondernemen tegen de staat.

Een van de panden op de ontruimingslijst staat in de Lange Leidsedwarsstraat, waar Lotte de Zwart woont. “Wij zijn ervan overtuigd dat kraken nog steeds een goede oplossing tegen woningnood is. En wat de uitspraak van de rechter ook moge zijn, wij zullen niet zonder slag of stoot vertrekken. Het is werkelijk schandalig wat hier gebeurt en wij laten ons zeker niet passief ons huis uit zetten.”

De andere panden waar de rechter uitspraak over doet staan in de Hogendorpstraat en de Bankastraat. David en Han wonen samen in de Hogendorpstraat. “Sinds 3 april wonen we in het pand. Maar omdat we al wisten dat deze rechtszaak er aan zat te komen, hebben we niks in het pand opgeknapt. Het pand is door de gemeente onbewoonbaar verklaard en in hele slechte staat.”

David is al twintig jaar dakloos en gewend om geen vast dak boven zijn hoofd te hebben. Hij is niet echt bang voor de uitspraak. “Als we horen dat we eruit moeten, kraken we wel weer wat anders in de buurt of ik slaap bij vrienden op de bank.” Ook Han maakt zich niet druk om de uitspraak van de rechter op 28 juni. “Wij zullen sowieso in hoger beroep gaan en doorgaan met kraken.”

<Terug naar huis> <Naar boven>