Euromast krijgt 'buurtoren'

De huidige Euromast verdwijnt zo goed als zeker niet in een nieuwe, hogere Euromast. Mediamax Group bv, de eigenaar van de Euromast, geeft de voorkeur aan een toren naast de Euromast.

Rotterdams Dagblad, 26 november 1998


Door Joke Waltmans

Het nieuwe plan is een uitvloeisel van de gesprekken die Mediamax de afgelopen maanden met de dienst Stedebouw en Volkshuisvesting (dS+V), OntwikkelingsBedrijf Rotterdam (OBR) en tal van architecten en deskundigen heeft gevoerd.

Na dit onderzoek staat de eerste variant nog overeind: een 350 meter hoge toren in plaats van de huidige van 185 meter. In de toren is ruimte voor horecavoorzieningen, expositieruimten en business skyboxen op 220 meter. Vanaf dertig meter tot een hoogte van tweehonderd meter komen volgens de eerste plannen driehonderd zeer luxe appartementen.

Een nieuwe variant die nu de voorkeur krijgt van Mediamax is de bouw van een toren naast de huidige Euromast, direct rechts op de kade langs de Parkhaven. De toren maakt daar deel uit van een groot stedenbouwkundig plan dat het gebied vanaf het Droogleever Fortuynplein tot aan de Nieuwe Maas behelst.

De plannenmakers hebben daarbij rekening gehouden met de woorden van de Londense hoogleraar J. Worthington die Rotterdam heeft geadviseerd zich niet te veel op superhoogbouw te richten maar laag bij de grond te blijven. ,,Niet alleen de toren is belangrijk, ook het gebied er omheen,'' zegt David Beesemer, directielid bij Mediamax. Op die begane grond komen onder meer een wandelpromenade en een manifestatieterrein.

,,Bij de inrichting van het gebied worden ook het park en de Müllerpier betrokken. Heel aantrekkelijk en het sluit aan op bestaande plannen van de gemeente Rotterdam,'' vervolgt hij.

Over het aantal en type woningen in de toren bestaan nog geen vaste plannen, maar zeker is wel dat er woningen komen in het 'topsegment'. ,,Het gaat om zogenoemde fullservice-appartementen met een boodschappen- en schoonmaakdienst,'' weet Beesemer, die zich laat bijstaan door Ooms Makelaars.

De keuze voor een nieuwe toren naast de Euromast betekent volgens Beesemer nog geen gegarandeerde toekomst voor de huidige toren. ,,Het kan best zijn dat als er een nieuwe toren staat, de huidige mast wordt gesloopt. Je kunt er ook een uitkijktoren of museum van maken. Of er moet een architect zijn die een mooi plan heeft voor beide torens. ''

De plannen van Mediamax liggen sinds enige tijd bij wethouder Kombrink die er met de gemeenteraad een oordeel over moet geven. ,,Wij willen graag enthousiaste uitspraken van de gemeente dat het goed is dat wij investeren in de attractiviteit van Rotterdam,'' zegt Beesemer, die overigens niet verwacht dat hij voor het einde van het jaar uitsluitsel krijgt. ,,Ik wil ook niemand onder druk zetten, want tot nog toe krijgen we alle medewerking.''

Overigens staan de architecten in de rij om hét ontwerp voor de nieuwe Euromast te maken. Beesemer wil eerst een adhesiebetuiging van de gemeente en zet daarna de architecten aan het werk. ,,Ik heb een blik vol architecten dat ik zo kan opentrekken. Daar zitten mensen van wereldformaat tussen.''