Roxy krijgt opvolger op nieuwe plek

Er komt geen nieuwe Roxy op de plek waar de discotheek vorig jaar afbrandde. Na de gewonnen zaak tegen belegger Merwede doen de aandeelhouders de grond aan het Singel van de hand. Ze zoeken een nieuwe locatie voor een 'klasse-club'.

Het Parool, 12 february 2000


DOOR MARCEL VAN ENGELEN

Volgens directeur en aandeelhouder Hans Kuipers heeft zich al een aantal gegadigden gemeld. Vorige maand besloot het gerechtshof dat Roxy door de brand niet meer gebonden was aan een overeenkomst met Merwede, dat de disco voor vier miljoen zou kopen. Roxy wil zes miljoen voor de grond. Kuipers denkt aan een parkeergarage, een hotel of uitbreiding van de Kalvertoren. Het geld is voor de nieuwe club.

Michiel Kleiss, mede-directeur en -aandeelhouder, ziet een gat in de markt. 'Het Roxy-pand is er niet meer, de subcultuur nog wel. We moeten alleen niet proberen Roxy na te bouwen, want dat zou alleen maar tegenvallen. Het moet iets nieuws worden, meer van deze tijd.'

Roxy beraadt zich nog over het justitiele schikkingsvoorstel van 50.000 gulden om vervolging van het personeel te voorkomen. De brand ontstond toen binnen tegen de regels vuurwerk werd afgestoken tijdens de herdenking van oprichter Peter Giele. De vraag is of instemming de kans verkleint dat de verzekering de schade vergoedt.

Merwede-directeur D. Beesemer dreigt met nieuwe juridische stappen en een schadeclaim van 'vele miljoenen'. 'Het is verbijsterend dat een bedrijf zich kan verrijken door het affikken van zijn pand, waar het zelf schuld aan heeft.'