Euromast wordt mogelijk monument

De Euromast komt mogelijk op de gemeentelijke monumentenlijst. Burgemeester en wethouders onderzoeken of dat kan. De komende zes maanden worden alle betrokken partijen, waaronder eigenaar D. Beesemer (directeur van reclamebedrijf Mediamax) in de gelegenheid gesteld hun mening te geven.

Rotterdams Dagblad, 10 maart 2000


De Euromast werd gebouwd tussen 1958 en 1960 naar een ontwerp van de befaamde architect H. A. Maaskant. In 1970 werd de toren verhoogd.

De Euromast heeft een bijzondere cultuur- en architectuurhistorische waarde, vindt het college. Door zijn centrale plaats in de skyline van de stad wordt daar ook nog een symbolische betekenis aan toegevoegd. Zolang de Euromast op de nominatie staat - een periode van zes maanden - geniet het gebouw 'voorbescherming': dat betekent dat er in die zes maanden niets aan het gebouw veranderd mag worden.

Behalve Mediamax zal ook de raadscommissie voor stadsvernieuwing en volkshuisvesting om advies worden gevraagd, evenals de Adviesraad voor het Centrum.

De Mediamax-groep heeft in januari 1998 een plan gepresenteerd voor een nieuwe Euromast, die 350 meter hoog moet worden en naast de huidige mast zou moeten komen.Op het moment wordt nog steeds gewerkt aan een definitief voorstel, waarvoor binnenkort een joint-venture zal worden gestart met de huidige eigenaren, een bouwer en een projectontwikkelaar.