Nog even geen nieuwe Euromast

De bouw van een nieuwe en grotere Euromast is voorlopig weer uitgesteld. De plannen die de eigenaar van de bestaande, 185 meter hoge toren -projectontwikkelaar David Beesemer van Merwede Beheer- had ingediend bij de gemeente, zijn door wethouder Kombrink als 'onvoldragen' van de hand gewezen. Beesemer is ernstig teleurgesteld, ook al omdat Kombrink hem heeft laten weten dat nu ook andere ontwikkelaars met plannen mogen komen.

Trouw, 16 august 2000


De raadscommissie ruimtelijke ordening had zich al eerder ontevreden getoond over het voornemen van Beesemer om naast het veertig jaar oude boegbeeld een toren van 350 meter te bouwen. De nieuwe mast zou daarmee na de televisiemast van Berlijn het hoogste gebouw van Europa worden. Volgens de architect J. van den Hoeven valt het object van zijn collega Huig Maaskant uit 1960 in het niet bij de skyline van het nieuwe Rotterdam. Een nieuwe mast met expositieruimten en horeca zou weer als het symbool van de stad kunnen fungeren.

Beesemer werd teruggestuurd met de opdracht om ook plannen te ontwikkelen voor het park aan de voet van de toren. Afgelopen juni stond hij weer op de stoep van het stadhuis met uitgewerkte ideeen voor een woon-, werk- en uitkijktoren Amazing Tower, die 400 meter hoog zou moeten worden, 35 meter meer dan de Berlijnse concurrent. De supertoren werd aangeduid als 'een icoon voor een stad die hoogbouw ambieert'. Op maaiveldniveau, langs de Parkhaven en de Parkkade, werd een uitgaanscentrum voorgesteld met winkels, cafes en theatervoorzieningen. Daarnaast presenteerde Beesemer, die een consortium aangaat met Ballast Nedam Ontwikkelingsmaatschappij, plannen voor woningbouw en kantoren op grote hoogte.

Wethouder Kombrink heeft het ontwerp in een brief aan Merwede Beheer als te mager aangeduid en de samenwerking met de projectontwikkelaar op losse schroeven gezet. Volgens Beesemer duidt dit erop dat de gemeente weinig interesse heeft in zijn voorstellen. Daardoor komen volgens hem belangrijke investeringen in gevaar. Voor Euromast-directeur Jacqueline van Rijn komt de brief van Kombrink als een volslagen verrassing. Het aanbod van Merwede Beheer om de plannen toe te lichten, werd door de gemeente afgewezen. 'Dat doet bij ons het vermoeden rijzen dat de gemeente al met een andere gegadigde in contact is. We zijn nu weer terug bij af.'

Volgens een woordvoerster van de gemeente komt er nog een gesprek tussen Kombrink en Beesemer, maar wil de wethouder ook andere projectontwikkelaars een kans geven. 'Merwede Beheer heeft niet het exclusieve recht om met plannen te komen. Als ze met goede plannen komen, zijn ze natuurlijk welkom.'

De 'Amazing Tower' zou in de plannen van Merwede Beheer een hoogte krijgen van 400 meter. De oude Euromast reikt nog niet tot de helft.