La Duchesse wil de hoogte in

Horeca-ondernemer Michael van Bruggen heeft een ambitieus plan ontvouwen dat niet alleen het aanzicht van zijn restaurant La Duchesse radicaal zal veranderen, maar ook dat van de directe omgeving. De restauranteigenaar wil namelijk de hoogte in met zijn restaurant aan de Maasboulevard. Van Bruggen heeft samen met ontwikkelaar Hopman Interheem en architectenbureau Groep5vanderVen een plan op tafel gelegd dat voorziet in de bouw van een vijftig meter hoge kantoortoren van veertien bouwlagen met op de begane grond een restaurant, brasserie, terras en parkeerdek.

Rotterdams Dagblad, 23 november 2000


Door Edwin Cornelisse

Het plan is ontstaan uit de wens van Van Bruggen, die vijftien jaar geleden zijn eerste restaurant opende in Schiedam, om toe te treden tot de Alliance Gastronomique. De pogingen om het lidmaatschap te verwerven van deze exclusieve organisatie ketsten echter steeds af op de ietwat povere uitstraling van de omgeving van het restaurant. Gesprekken over het opknappen en verbouwen van het restaurant met architectenbureau Groep5vanderVen groeiden uit tot een ontwerp dat niet alleen het restaurant maar ook de locatie stevig op de kaart van de Rijnmond zet.

De markante kantoortoren, een ontwerp van architect Chris Zwiers, krijgt in totaal zevenduizend vierkante meter vloeroppervlakte. Voor het gebruik van de kantoorruimte is al een groot internationaal bedrijf in beeld. De ontwikkelaar wil echter nog niet zeggen om welk bedrijf het gaat om de onderhandelingen niet te verstoren. De multinational heeft in ieder geval sterke banden met werken aan en op het water en moet waarschijnlijk worden gezocht in de wereld van de internationale offshore.

Het restaurant dat op de begane grond als een kraag om de elipsvormige toren zit gevouwen, krijgt 750 vierkante meter vloeroppervlakte. Deze ruimte zal verdeeld zijn in een restaurant- en een brasseriegedeelte. Deze laatstgenoemde horecavoorziening zal tevens dienst gaan doen als bedrijfsrestaurant voor de kantoren erboven. Bovendien is het ook de bedoeling dat wandelaars langs de Maasboulevard bij de brasserie naar binnen kunnen kopen voor een kop koffie met gebak.

Bij het ontwerp heeft de architect sterk rekening gehouden met de omgeving. Daar is de opmerkelijke vorm van het gebouw dan ook uit te verklaren. Volgens de architect moet je op een dergelijke locatie of een uiterst bijzonder gebouw of helemaal niets neerzetten. Het gebouw zal grotendeels uit transparant glas bestaan zodat het niet als een kolos oprijst in de omgeving van de Maasboulevard. Het glas op de veertien verdiepingen zal van plafond tot vloer lopen. Door dit gebruik van glas als hoofdbouwmateriaal zal het gebouw een ijle indruk maken en volgens de architect geen noemenswaardige belemmering van het uitzicht opleveren voor de bewoners van de woningen aan de Havendijk.

Het plan is eerder voorgelegd aan een werkgroep stadsvernieuwing van de Bewonersvereniging Schiedam-Zuid en aan de leden van de raadscommissie ruimtelijke ordening. Dit leverde overwegend positieve reacties op. Deze week zullen ook de direct omwonenden van de beoogde bouwlocatie op de hoogte worden gebracht.

Later volgt ook nog een gesprek met het bestuur van de aangrenzende jachthaven in de Spuihaven. De restauranthouder en de projectontwikkelaar willen proberen om de jachthaven te betrekken bij de nieuwbouwplannen aan de Maasboulevard. Het clubgebouw van de watersportvereniging is dringend aan vervanging toe en door dit te betrekken bij de bouwplannen van La Duchesse, kunnen twee vliegen in een klap worden geslagen.

Om het plan mogelijk te maken zal een artikel 19-procedure gevolgd moeten worden. Als hierbij geen grote hindernissen ontstaan, kan begin volgend jaar worden gestart met de bouw. Voor het neerzetten van toren en restaurant wordt een jaar bouwtijd uitgetrokken.

De ranke en markante toren waarin een internationaal bedrijf en restaurant La Duchesse onderdak moeten krijgen, heeft glas als belangrijkste bouwmateriaal. Tekening Groep5vanderVen Architecten