EuroBuilding luidt nieuwe hoogbouwfase in

De nieuwe hoogbouwnota, met daaarin de richtlijnen voor het Rotterdamse hoogbouwbeleid, is nauwelijks door de gemeenteraad aangenomen, of een eerste plan voor een toren van 150 meter hoog in het stadscentrum lijkt al meteen werkelijkheid te worden. Het gaat om de toren op de plaats van het huidige Jungerhans, op de hoek van de Coolsingel en het Binnenwegplein.

Rotterdams Dagblad, 16 december 2000


Door Ben Maandag

De toren is ontworpen door architect Jan Hoogstad en werd in de wandelgangen steeds de 'Jungerhanstoren' genoemd. Inmiddels heeft de toren een eigen naam: EuroBuilding moet het bouwwerk gaan heten. Volgens makelaar Ooms, die al met het project de markt op is gegaan, zal het gebouw 'zeer hoogwaardige kantoorruimte' bevatten, waaraan in Rotterdam grote behoefte bestaat.

Jan Hoogstad heeft in het gebouw zijn fascinatie voor serres en binnenklimaten, die hij al toepaste in het ministerie van VROM in Den Haag, nu nog veel verder kunnen uitwerken: de hoogte in. De serres in het EuroBuilding vallen al van verre op. Het zijn grote open ruimten binnen het gebouw, waarin tuinen en groenvoorzieningen kunnen worden aangelegd en restaurants kunnen worden gehuisvest.

In de serres wordt door computers het klimaat en de temperatuur in de gaten gehouden en geregeld. Daardoor ontstaat een aangenaam binnenklimaat, hetgeen bijdraagt aan de verblijfskwaliteit van het gebouw. Voor architect Jan Hoogstad staat de verblijfskwaliteit van het bouwwerk voorop. De architect spreekt zelf van een 'ruimtelijk feest' dat binnen in het nieuwe kantoorgebouw is gecreëerd. ,,Deze toren heeft zich ontdaan van de beklemmende sfeer die sommige van zijn voorgangers kenmerkt.''

Beeldhouwwerk

Het nieuwe kantoorgebouw, dat de hoogte van het hoofdkantoor van Nationale Nederlanden aan het Weena zal evenaren, oogt als een hoog oprijzende ovalen buis. De ovaalvorm is geïnspireerd op een beeldhouwwerk van de Italiaanse kunstenaar Brancusi, 'Sleeping Muse'.

In het centrum van de ovaal bevinden zich 'snelliften' en 'stopliften' die bezoekers naar de 41 verdiepingen van het bouwwerk zullen transporteren. Rondom de liftkern zijn de kantoorruimten gegroepeerd. De serres, die in hoogte variëren van drie tot zeven of acht verdiepingen, zijn als losse taartpunten in het strak, bouwwerk geschoven. Volgens Jan Hoogstad luidt deze toren een nieuwe fase in in de hoogbouw.

Het bouwwerk, met daarin 35.000 vierkante meter kantoorruimte en bijna 8.000 vierkante meter winkelruimte op de onderste bouwlagen, wordt ontwikkeld door de Merwede Groep, die eveneens de Euromast in bezit heeft. De bouw moet in 2002 beginnen.