Klooster Museumplein weg

Vastgoedondernemer Merwede heeft voor 15,2 miljoen gulden het klooster aan het Museumplein gekocht. In het vrijstaande rijksmonument langs de Paulus Potterstraat - de achterkant grenst aan het Van Gogh-museum - woonden tot voor kort nog vijf pastores. Het wordt omgevormd tot een kantoorpand.

Het Parool, 20 december 2000


De Merwede Groep, wil het pand gaan verhuren of mogelijk zelf gebruiken. Tot aan de verbouwing bewonen studenten via een anti-kraakregeling de villa. 'Binnen een jaar moeten de kantoorruimten gereed zijn,' zegt makelaar Jaap van Dijk.

Merwede, momenteel in onderhandeling met de gemeente voor de benodigde bestemmingsplanwijziging, wil het pand renoveren zonder de originele staat aan te tasten, zegt Van Dijk. Ook delen van het interieur hebben een monumentale status.

De Honthorststraat 20, zoals het adres luidt, werd in 1905 gebouwd door Eduard Cuypers, neefje van de architect van het Centraal Station en het Rijksmuseum. Opdrachtgever was de Duitse bankier Alsberg. Cuypers liet zich inspireren door Engelse landhuizen uit de negentiende eeuw. Na de oorlog kocht de Congregatie SJC het huis. In 1980 werd het op de rijksmonumentenlijst geplaatst.

Het aantal pastores dat het klooster nog bewoont, daalde dit jaar tot vijf. De Rooms-Katholieke Priesters van het Heilige Hart, eigenaren van het pand, verkochten het drie weken geleden op een veiling.