Rotterdam krijgt giga-sportschool;
Britten nemen Akragon over van Stoker

Het Engelse beursfonds Canons gaat sporttoren Akragon in Rotterdam ombouwen tot 'één van de mooiste sport- en fitnesscentra van Nederland'. Canons wordt de nieuwe hoofdhuurder van het gebouw. Het bedrijf heeft het huurcontract van de vorige huurder, sportclub Stoker, afgekocht.

Rotterdams Dagblad, 13 april 2001


Door Niels Eckhardt

Stoker zou 1 april de deuren openen, maar drie weken voor de opening is de eigenaar van Akragon, de Merwede Groep, in zee gegaan met de nieuwe huurder. Canons laat de ontwikkeling van het nieuwe Akragon over aan de Nederlandse aannemer Pellikaan Bouw uit Tilburg. De nieuwe opening zal naar verwachting begin volgend jaar plaatsvinden.

Woordvoerder Poorthuis van Pellikaan Bouw uit Tilburg kan nog niet zeggen hoe het nieuwe Akragon er precies uit gaat zien. Volgens Poorthuis wordt er straks via ander concept gewerkt dan wat Stoker van plan was.

Volgens H. Besemer van de Merwede Groep wordt Akragon één van de mooiste health- en fitnesscentra van Nederland. ,,Als verhuurder zijn we hartstikke blij met deze nieuwe huurder. En voor Rotterdam is het natuurlijk ook mooi,'' zegt hij. Besemer geeft ook aan dat het bedrag dat de afgelopen tijd gespendeerd is aan de verbouwing van het sportcomplex niet in verhouding staat met de investering die Canons doet.

Sportschool-eigenaar Stoker noemt het een zure appel dat zijn bedrijf zich terug moest trekken. ,,Vooral op het menselijk vlak, want ik had mensen aangenomen die de komende tijd niet aan de slag kunnen.'' De sportschoolhouder heeft zijn pand aan 't Hang verloren vanwege de voorgenomen verhuizing naar het Akragon. De opzegging van huurcontract van dat pand kon niet worden teruggedraaid. De aanschaf van een nieuw pand is volgens Stoker voorlopig nog toekomstmuziek. Stoker blijft waarschijnlijk wel als adviseur betrokken bij Akragon, omdat hij als sportschoolhouder de nodige kennis en ervaring in huis heeft.

OntwikkelingsBedrijf Rotterdam (OBR) heeft de plannen voor het nieuwe Akragon goedgekeurd. De organisatie ziet erop toe dat nieuwe initiatieven op het gebied van recreatie niet concurreren met voorzieningen in de wijk. Dat is volgens een woordvoerster van het OBR niet het geval.