Nieuwe Euromast hoger en groter;
Supertoren moet met bijna 400 meter de hoogste van Europa worden

De nieuwe Euromast wordt hoger en groter dan het plan dat drie jaar geleden is gepresenteerd. De nieuwe toren zal met een hoogte van ongeveer 400 meter gaan behoren tot de top- tien van hoogste gebouwen ter wereld en wordt in ieder geval het hoogste pand in Europa. Het jongste plan is vanmiddag gepresenteerd.

Rotterdams Dagblad, 28 juni 2001


Door Alexander Bakker

Rotterdam _ De toren maakt deel uit van een compleet 'masterplan' voor Parkhaven en Parkkade. Het gaat om de bouw van kantoren, woningen en ruimten voor vrijetijdsbesteding met een totaal vloeroppervlakte van 219.000 vierkante meter, samen goed voor een investering van ongeveer 1,25 miljard gulden.

Het plan is opgesteld door Ballast Nedam Ontwikkelingsmaatschappij en de Merwede Groep, de eigenaar van de huidige Euromast, die hiervoor een consortium hebben gevormd. De Merwede Groep is de voortzetting van de vastgoedtak van het voormalige Mediamax en is in Rotterdam bekend als eigenaar van het Akragongebouw bij het Hofplein en de ontwikkeling van de Jungerhanstoren.

Ballast Nedam en Merwede Groep zeggen het totale plan van de nieuwe Euromast en bijbehorende gebouwen te kunnen financieren. Uitvoering van het plan zal zes tot zeven jaar duren. Wanneer met de bouw kan worden begonnen is afhankelijk van de gemeente Rotterdam. Het plan is de afgelopen dagen aan een kleine groep van ambtenaren van de meeste betrokken gemeentelijke diensten gepresenteerd.

Nadat in de afgelopen jaren plannen voor een nieuwe Euromast in Rotterdam zijn afgewezen, zijn de plannenmakers nu niet over één nacht ijs gegaan. Een reeks van architecten, ingenieurs en specialisten op het gebied van vrijetijdsbesteding, verkeer en vervoer hebben zich over de onderdelen van het plan gebogen. Voor het ontwerp van de nieuwe toren tekent het in hoogbouw gespecialiseerde architectenbureau Kohn Pedersen Fox (KPF) dat in New York zijn thuisbasis heeft.

De nieuwe superhoge Euromast moet komen te staan in het Park op de plaats waar nu het Chinese theehuisje staat, op de hoek bij het Droogleever Fortuynplein. In de nieuwe toren komen ook weer luxe appartementen, kantoren en restaurants. De oude Euromast krijgt een geheel nieuwe functie in een grootschalige vrijetijdscentrum, dat ongeveer zestigduizend vierkante meter vloeroppervlakte zal tellen. Hiervoor zal de kademuur van de Parkhaven worden onderbroken om het water met een S-bocht door het centrum te voeren. Langs de Parkkade, vanaf het ventilatiegebouw van de Maastunnel tot de Westerlaan komen losse gebouwen voor woonappartementen en kantoren.

Vanuit het stadhuis wordt 'geïnteresseerd' gereageerd op het plan, maar men vindt het nog te vroeg voor een oordeel. In het komende half jaar zullen bestuurders en ambtenaren het plan kritisch bekijken, waarna de gemeenteraad een afgerond voorstel kan worden voorgelegd.