La Duchesse is ter ziele
Nieuwbouwplan van de baan
Restaurant krijgt kantoorbestemming

Schiedam - Het was een begrip in Schiedam en omstreken. Was. Want restaurant La Duchesse bestaat niet meer. Eigenaar Michael van Bruggen, die vorig jaar nog een ambitieus plan ontvouwde waarin zijn restaurant zou worden ondergebracht in een opvallend nieuwbouwproject, heeft zijn zaak verkocht. Koper is de Schiedamse onroerend goed-handelaar David Hart. Hij gaat zich er met zijn kantoor vestigen.

Rotterdams Dagblad, 16 januari 2002


Door Sander Sonnemans

Van Bruggen (39), die ook in Amsterdam nog een restaurant bestiert, heeft zijn bedrijf van de hand gedaan vanwege een aantal redenen. Het afketsen van het bouwplan aan de Maasboulevard is er een van. Ook het feit dat hij zijn woning, gelegen aan het restaurant, niet heeft kunnen verkopen, heeft een grote rol gespeeld. De restaurateur heeft nog wel geprobeerd zijn bedrijf over te doen, maar er bleek niemand geinteresseerd te zijn in 'het enige restaurant in Nederland dat is verzekerd tegen aanvaringen'. Na veertien jaar La Duchesse te hebben gerund, zag Van Bruggen geen andere mogelijkheid dan het pand van de hand te doen.

Met gepaste trots werd vorig jaar een bouwplan gepresenteerd waarbij La Duchesse in een geheel nieuw pand zou worden ondergebracht. Daarvoor zou het bestaande restaurant en de daar tegenaan gelegen woning van Van Bruggen worden gesloopt. Op de zelfde plek zou een kantorentorentje moeten verrijzen met daaronder het restaurant, een brasserie en een terras. De restaurateur ontwikkelde het plan met ontwikkelaar Hopman Interheem.

"Er kwam echter een nieuwe directeur bij Hopman en hij twijfelde aan de haalbaarheid van het plan," onderbouwt Van Bruggen, die eerder met zijn vrouw in Schiedam Sans Rivale op de Delflandseweg en Hosman Freres dreef, zijn besluit La Duchesse op te heffen. "Die nieuwe directeur verwachtte dat de huurprijs voor de kantoren te hoog zou uitvallen. In juli van het vorig jaar haakte hij af."

Vervolgens trachtte Van Bruggen met andere projectontwikkelaars in zee te gaan. "Maar die vonden dat er geen kantoren maar woningen moesten komen. Daarnaast had ik het probleem dat mijn woning naast het restaurant niet viel te verkopen. Het bleek een dienstwoning te zijn en die mocht alleen door een personeelslid van het restaurant worden betrokken. Ik koester geen wrok, maar ik waag het wel te stellen dat ik bij de koop van La Duchesse ben benadeeld. Want zowel de vorige eigenaar als de notaris heeft mij nooit op de hoogte gesteld dat het een dienstwoning betrof. Ik wist niet dat die woning onverkoopbaar was. Omdat we inmiddels twee kinderen hadden, wilden we een aantal jaren geleden verhuizen. Onze woning was te klein geworden. Als ik de woning had kunnen verkopen, was ik gewoon met het restaurant doorgegaan. Maar helaas was dat onmogelijk. Die woning is in de kern het probleem geweest."

Met het verdwijnen van La Duchesse verliest Schiedam niet alleen een van de betere restaurants, maar ook een ondernemend restaurateurspaar. Na de Hogere Hotelschool werkten Van Bruggen en zijn vrouw Karin in het Hilton in Londen en het Loews hotel in Monte Carlo alvorens ze in 1986 Schiedam hun eerste restaurant kochten: Sans Rivale. Daarna werden ze eigenaar van La Duchesse en Hosman Freres, de bistro-auberge op de Dam. Die werd in mei 2000 verkocht.

Des Bouvrie

Hoewel Van Bruggen ondernemer in hart en ziel zegt te zijn en wellicht ergens anders wel weer een nieuw etablissement te kunnen beginnen, doet het hem pijn La Duchesse te hebben moeten afstoten. Het restaurant, dat in 1953 werd gebouwd en onder de naam Europoort begon, werd veertien jaar geleden door hem gekocht. "We hebben het met Jan des Bouvrie in 1989 verbouwd en in 1993 en 1998 opnieuw gedecoreerd. Drie keer hebben mijn vrouw en ik er onze ziel ingelegd. We hebben hier ook onze twee kinderen gekregen en ja, dan doet het pijn om te moeten vertrekken. We zagen geen andere mogelijkheid."

Met het ter ziele gaan van La Duchesse (De Hertogin) zijn geen ontslagen gemoeid. Vier van de personeelsleden gaan aan de slag in Beau Bourg, het Amsterdamse restaurant van Michael van Bruggen.

Vanaf 1 februari is het restaurant eigendom van David Hart (44), die zegt 'iets met water te hebben'. Tot voor kort was hij met zijn bedrijf gevestigd in een pand aan de Buitenhavenweg. Dat is onlangs verkocht aan de firma Nolet, die het nodig heeft voor de geplande uitbreiding van de Ketel 1-stokerij. Nu is Hart nog gevestigd in het voormalige bibliotheekgebouw aan de Westfrankelandsedijk, op een steenworp afstand van zijn toekomstige adres.

Michael van der Bruggen: 'Het doet pijn om te vertrekken, maar we zagen geen andere mogelijkheid.'