'Stadspartij verspreidt foutieve informatie over Euromast-plan'

Waar het om het bouwplan voor de Euromast gaat, zet de Stadspartij Rotterdammers opzettelijk op het verkeerde been. Dat vindt Euromast-directeur Jacqueline Steentjes. De Stadspartij verstrekt volgens haar expres 'foutieve informatie' over de plannen voor het park én het beroemdste bouwwerk van Rotterdam. Steentjes reageert daarmee op de handtekeningenactie die de partij van Manuel Kneepkens onlangs gestart is tegen het Euromast-plan. De Stadspartij wil het park een beschermde monumentenstatus geven om te voorkomen dat de spade de grond in gaat. De plannen voor een 392 hoge toren met luxe appartementen en een hotel en zwemparadijs typeert de lokale partij als 'ongewenste ontwikkelingen'.

Rotterdams Dagblad, 4 Juni 2002


Door Eefje Oomen

De directe aanleiding voor de politieke actie vormt de recente reclame voor de appartementen in de superhoge woontoren. Op zo'n twintig billboards roept de Merwede Groep, de eigenaar van de Euromast, belangstellenden op zich alvast te melden op de website 'het nieuwe rotterdam'. De Stadspartij noemt de reclame 'ondemocratisch', omdat de gemeenteraad het plan nog helemaal niet heeft goedgekeurd.

Volgens Euromast-directeur Steentjes wordt echter geenszins gesuggereerd dat het project al in kannen en kruiken is. De aanmeldingen worden volgens haar slechts gebruikt om onder meer te onderzoeken of er wel belangstelling is voor de circa vijfhonderd appartementen. Een tussenstand wijst volgens haar overigens uit dat die vraag er wel degelijk is. Zo'n tweeduizend mensen zouden zich al opgegeven hebben voor de woningen die boven de circa €450.000 uitkomen. De Merwede Groep startte de reclamecampagne zo'n twee maanden geleden.

Steentjes ergert zich aan het optreden van de Stadspartij, omdat die volgens haar de indruk wekt dat het park bij de Euromast wordt aangetast. ,,Dat klopt niet. Met onze plannen gaat er geen millimeter van het park af: die garantie geef ik. We willen het park juist verbeteren; er bijvoorbeeld voor zorgen dat het beter toegankelijk wordt. Nu is het eigenlijk alleen maar goed bereikbaar vanuit het Scheepvaartkwartier.''

Als het om het behoud van het park gaat, kan de partij zich volgens haar dan ook beter opwinden over andere initiatieven. ,,Dan moet je je ook tegen het Dunya Festival aan bemoeien. Moet je eens zien hoe verziekt het park eruit ziet als dat achter de rug is. Dan heeft het gras letterlijk een jaar nodig om te herstellen.''

De protestactie van de Stadspartij zou ook niet kloppen omdat die opnieuw het beeld oproept dat de 'oude' Euromast verdwijnt. ,,Dat beeld is gebaseerd op ons allereerste plannen. In het uiteindelijke voorstel is daar geen sprake van. De Euromast blijft, in ieder geval tot het 100 meter-punt. Misschien gaat wel de space tower tot 185 meter er af, maar dat zat ook niet op het oorspronkelijke bouwwerk.''

Dat er een 'verkeerd' beeld is ontstaan van de plannen, rekent de directeur ook zichzelf aan. ,,Ook van onze eerste plannen hebben we al schetsen laten maken en het kan best dat mensen die nog steeds op het netvlies hebben. Ongeveer hetzelfde gaat op als je het over park hebt. Ook daarvan hebben we een afbeelding laten maken, waarop het misschien wel léék alsof we aan het groen zouden willen knibbelen.''

De onduidelijkheid is volgens haar echter ook ontstaan omdat de verschillende plannen voor de Euromast en omgeving door elkaar worden gehaald. De Merwede Groep is, benadrukt Steentjes, niet verantwoordelijk voor het voorstel van Tropicana. Dat wil bij de Euromast een nieuw zwemparadijs bouwen, gecombineerd met onder meer een hotel/congrescentrum met vierhonderd kamers.

Waar het om een politiek besluit gaat, heeft het plan van de Merwede Groep al vertraging opgelopen. Juni vorig jaar legde het bedrijf de toenmalige wethouder van ruimtelijke ordening J. C.Kombrink (PvdA) het plan voor. Die zou er binnen een half jaar over beslissen; dus nog vóór de raadsverkiezingen van maart. Dat is echter niet gebeurd en inmiddels is Kombrinks plaats ingenomen door Leefbaar Rotterdam-bestuurder Marco Pastors. Die moet het plan opnieuw bekijken. Ook moet het nog besproken worden in de raadscommissie fysieke infrastructuur en in de gemeenteraad.

Zou een politieke beslissing gunstig voor haar uitvallen, dan denkt Euromast-directeur Steentjes het project binnen 'acht tot tien jaar' af te krijgen.