Tweede kans voor Euromast-gebied

Dat nieuwe ontwerp moet volgens Leefbaar Rotterdam-wethouder Marco Pastors een stuk 'bescheidener' van karakter worden dan het oorspronkelijke masterplan voor de Parkhaven en Parkkade, dat onder meer voorzag in een bijna 400 meter hoge, tweede Euromast met honderden luxe appartementen en kantoren.

De Telegraaf, 22 Januari 2003


Door ERIC DE BROUWER

Die boodschap bracht Pastors gisteren over aan de commissie Ruimtelijke Ordening uit de gemeenteraad van Rotterdam.

Het college van burgemeester en wethouders haalde vorige week een streep door het prestigieuze masterplan van projectontwikkelaars de Merwede Groep (huidig eigenaar Euromast) en Ballast Nedam Projectontwikkeling. Hierin was behalve een 'super-Euromast' ook de bouw gepland van winkels, kantoren, woningen, hotels, restaurants, een opera en een bioscoopcomplex.

"Dat stuk had een groot luchtbelgehalte", zei Pastors resoluut. "De verwachtingen van het aantal bezoekers en hun bestedingen waren veel te ambitieus ingeschat en veel te riskant. Het heeft geen zin om de kans te lopen in de toekomst met een failliete boedel opgezadeld te worden." De wethouder wil de plannenmakers nu dus nog een tweede kans geven. De wethouder kreeg gisteren steun van de raadsleden. "We hebben geen behoefte aan een honderden meters hoge toren", zo liet PvdA-fractievoorzitter Bert Cremers weten. "Die zou absoluut niet passen bij het karakter van het park."