Loenen laat Tante Koosje niet groeien

Restaurant Tante Koosje in Loenen mag niet uitbreiden met een conferentieruimte.

Amersfoortse Courant, 10 september 2003


Dat is in meerderheid het oordeel van politiek Loenen.

PvdA-fractievoorzitter W.Verhage, bijvoorbeeld, vindt dat Loenen niet op een dergelijke uitbreiding van de horeca zit te wachten ‘omdat het teveel is voor de directe omgeving’. Zijn D66-collega G.Jellesma wijst op de toch al grote parkeerproblemen, die er alleen maar groter door dreigen te worden. ,,Het meedenken hierover door de horeca heeft ook geen effect gehad.’’ Volgens CDA-fractievoorzitter N.de Jong kan Tante Koosje beter een ruimte inhuren bij de hervormde kerk als ze conferentieruimte zoekt. Tante Koosje wil de woonbestemming in Kerkstraat 3 betrekken bij het restaurant door er een vergaderruimte te bouwen voor maximaal tien personen. Onlangs is Tante Koosje overgenomen door de Oyster Group, waar ook het verderop gelegen De Proeverij toe behoort.

Woordvoerder van de Oyster Group M.van Bruggen betreurt de afwijzing. ,,Veel klanten willen eerst in beslotenheid vergaderen en dan een hapje eten. Het gaat dus niet om extra horeca; de gasten komen alleen iets eerder. Van extra parkeerdruk is dus ook al geen sprake.’’

Omdat de tuindeuren uitkomen op de bijbehorende tuin, die weer grenst aan het terras van Tante Koosje, is het volgens burgemeester en wethouders niet ondenkbaar dat een buitenvoorziening ontstaat die ‘niet acceptabel’ is in een woonomgeving. Buurman Schumacher heeft al moeten ervaren dat er door de vorige eigenaar een schuur werd gezet op de grens met zijn perceel. ,,Daar staan nu containers met afval. Het stinkt en geeft vliegen. Ik kan niet meer in de tuin zitten.’’ Buurman H.Alders vreest dat de tuin een derde terras wordt als de plannen doorgaan, waardoor nog meer geluidsoverlast ontstaat, ‘en hij moet toch al zo vroeg op’. De gemeenteraad bespreekt de kwestie op 16 september.