Zakelijk en vermakelijk in Ouderkerk aan de Amstel

Rotterdam - De Hotel New York Groep gaat per 1 januari de Euromast exploiteren. Dat gebeurt nu door de Oyster Group.

Het Financieele Dagblad, 13 maart 2004


Door Iens Boswijk

Ouderkerk aan de Amstel laat de afgelopen jaren regelmatig van zich horen als het om gastronomische ontwikkelingen gaat. Onlangs zijn er weer twee nieuwe restaurants van formaat geopend. Praq is er voor lekkerbekken en hun jonge spruiten terwijl Groot Paardenburg een nieuwe start maakt, volledig gerestyled en ditmaal onder professionele Rotterdamse hoede. Wat is het dat Ouderkerk zo aantrekkelijk maakt voor jonge culinaire uitbaters en daardoor onder gastronomen zo geliefd?

Met zijn geografische ligging heeft Ouderkerk duidelijk een streepje voor. Precies tussen het welvarende Buitenveldert en Amstelveen en het zakelijke bolwerk Amsterdam Zuidoost in, mikt de restaurateur op diverse groepen clientele. Met name de zakelijke hoek komt volledig aan zijn trekken. Nergens zoveel verscheidende lunchplekken als hier. Van formeel tot ongedwongen nieuwe zakelijkheid, maar wel in rap tempo. Lute, Ron Blaauw, Klein en Groot Paardenburg nemen het voortouw als het gaat om het 'business-like' vullen van magen. Bij Blaauw wordt sinds februari met een welverdiende ster gekookt en overtuigt Ron Blaauw de gesettelde zakenman met zijn fenomenale spijscombinaties. Patron-cuisinier Peter Lute, van het gelijknamige restaurant, heeft zich binnen een jaar volgens de publieke opinie ruimschoots bewezen en wist zich een vaste schare fans om zich heen te verzamelen. De moderne verbouwing van de voormalige kruitfabriek is gedurfd en zegt veel over het ondernemerschap van Lute zelf. Dan twee restaurants waarvan de namen al sinds mensenheugenis op de kaart staan, maar waarvan in het verleden de uitbaters nog weleens wisselden: Klein- en Groot Paardenburg. Klein Paardenburg is inmiddels in handen van een heuse horecagroep gevallen, de Oyster Group. Opmerkelijk is dat deze zelfde Oyster Group Groot Paardenburg in korte tijd verkocht heeft aan een ander restaurantimperium, De Engelgroep van Herman den Blijker en David Crouwel. Het Oudhollandse interieur heeft plaats gemaakt voor veel zwart en witte hoogglans, levendig oranje pluche en een uitnodigend verbouwde voorpretserre. Zoals Rotterdammers al van dit duo gewend zijn, wordt er onder culinaire Franse vlag hoog ingezet. Vorige week hebben zij voor het eerst de deur voor het publiek geopend; met wel 85 couverts willen zij nieuwe gasten en de nee-verkopers van hun collega's binnenhalen.

Nog een nieuwkomer in Ouderkerk is Praq. Het verhaal gaat dat eigenaar van 't Jagershuis Vasso Panagoulopoulos, het voormalige cafe restaurant De Oude Prins opkocht voor de parkeerplekken. Waar of niet, Panagoulopoulos heeft er meer van gemaakt. Binnen vier weken hebben hij en zijn team een speelplaats voor kinderen en hun familieleden uit de grond gestampt. Praq is in een heldere witte jas gestoken, met veel rode stippen op muren en banken, uitvergrote cafestoelen, onverwoestbare tafels en veel niet-culinaire afleiding voor het grut. De kinderrijke Vechtstreek kan sinds vorige week massaal aanschuiven voor een simpele pizza Margherita uit de speciaal daarvoor ingemetselde houtoven of bijvoorbeeld een halve koude kreeft. Vanzelfsprekend is er een geplastificeerde kindermenukaart, met kip met friet en appelmoes. Neem het lawaai op de koop toe of vraag een aparte tafel in het voorste gedeelte waar alleen de ouders terechtkunnen.