Jan-Dirk Paarlberg

En weer is een lid van de 500 in problemen. Twee dagen geleden stapte de Fiod zonder kloppen binnen bij Jan-Dirk Paarlberg, met een geschat vermogen van 275 miljoen nr. 57 op de Quote 500. Volgens Telegraaf-sterverslaggever John van den Heuvel moet de arrestatie van Paarlberg in verband worden gebracht met de inbeslagname van de boeken van Willem Endstra zaliger.

Quote, 16 juni 2004


Was Paarlberg in zaken met Endstra? Anderhalf jaar geleden werd Paarlbergs naam genoemd in een portret dat Quote publiceerde over Willem Endstra. Hij zou een paar deals hebben gedaan met E. en regelmatig in diens kantoor worden gesignaleerd. Diverse bronnen staafden die beweringen, maar Jan-Dirk Paarlberg was furieus en liet bij monde van David Beesemer (nr. 471 op de 500) zijn nijvere tweede man een boze brief schrijven dat het allemaal onzin was. 'Uw beweringen slaan nergens op, ' stelde Paarlberg, maar gaf en passant wel toe de jachthaven van Ijmuiden aan Endstra te hebben verpatst.
Kennelijk denkt Justitie daar nu iets genuanceerder over, al moeten we meteen drie dingen constateren. 1. Paarlberg is verdacht, niet veroordeeld. 2. Iedereen doet in het vastgoed zaken met iedereen. 3. De overheid blaft hard tegen de witte boorden, maar van bijten wil het niet komen, simpelweg omdat Justitie bijna geen enkele zaak bewezen krijgt.
Wie is Jan-Dirk P, zoals hij nu door het leven gaat. Paarlberg (47) verdiende zijn startkapitaal in de jaren tachtig in Londen bij investeringsbank Salomon Brothers. Hij kwam terug naar Nederland (maar bleef fiscaal in Engeland wonen), begon met kunstaankopen, investeerde ondermeer in het ter ziele gegane opinieblad O en kocht reclamebedrijf Mediamax. Dat handeltje in reclameborden verkocht hij een paar jaar geleden en herinvesteerde het geld vooral in stenen. Voor kantoordoeleinden kocht hij het buiten Bolestein aan de Vecht van cineast Matthijs van Heijningen. 'Een woonwagen,' sneerde hij over het interieur en smeet er totaal acht miljoen op stuk. Neelie Kroes, lange tijd zijn overbuurvrouw op Nyenrode, ging er kantoor houden tussen de enorme kunstcollectie van Paarlberg. De twee worden inmiddels veel samen gezien, ondermeer op de modeshow van Frans Molenaar (zie foto). De eerste verliezer van deze arrestatie is ook al bekend: Luigi Borrelli. Een gevoelige klap voor Borrelli,' aldus een kenner. De kleermaker uit Napels leverde Paarlberg tientallen maatpakken, die keurig in het gelid in zijn huizen hangen. Die zullen even ongedragen blijven, tenzij Borrelli de krijtstrepen verbreed tot tralieformaat. Er lijkt heel wat markt voor model Bijlmerbajes.