Arrestatie vastgoedmagnaat

Justitie in Amsterdam heeft eerder deze week vastgoedhandelaar Jan-Dirk Take P. gearresteerd. Zijn aanhouding houdt verband met het onderzoek van de Amsterdamse politie en de nationale recherche naar de moord op vastgoedhandelaar Willem Endstra, vorige maand.

Het Financieele Dagblad, 17 juni 2004


Justitie wil een bericht hierover in De Telegraaf van gisterochtend bevestigen noch ontkennen, aldus een woordvoerder, 'in het belang van het onderzoek naar de zaak-Endstra'.

P., die via zijn beleggingsfirma Merwede Group een groot deel van de Amsterdamse P.C. Hooftstraat en de Rotterdamse Lijnbaan bezit, zou niet worden verdacht van de moord op Endstra. De aandacht van justitie gaat uit naar zijn financiele transacties, waar de onderzoekers op stuitten bij de ontrafeling van Endstra's zakelijke web.

Ook bij de Merwede Group, die een vastgoedportefeuille beheert van euro 2,75 mrd, wordt geen commentaar gegeven. Directeur David Beesemer was gisteren niet beschikbaar voor een reactie en P. zelf was niet aanwezig op zijn kantoor.

Met de aanhouding van P. lijkt justitie vast te houden aan haar belangstelling voor de geldstromen in de vastgoedwereld. Begin mei wilden de Amsterdamse aanklagers na jarenlange onderzoeken een proces beginnen tegen Endstra, die van witwaspraktijken werd verdacht. De rechtbank maakte hier een einde aan door de aanklacht als kansloos te verwerpen, maar Endstra's vervolging wegens valsheid in geschrifte werd wel toegestaan. Enkele dagen na deze uitspraak werd de ondernemer voor de deur van zijn beleggingsfirma Convoy geliquideerd.

De Amsterdamse recherche nam vervolgens de administratie bij Convoy in beslag, omdat die aanwijzingen kon bevatten over een motief van de tot nu toe onbekende daders. Algemeen werd aangenomen dat justitie ook gespitst zou zijn op de verweving van witte en criminele geldstromen. De aanhouding van P., die in 2002 nog werd genomineerd voor de Vastgoedmarkt Award (van het tijdschrift Vastgoedmarkt) houdt mogelijk verband met transacties die in de Convoy-administratie zijn aangetroffen.

Zowel P. als Endstra scoorde hoog op de jaarlijks gepubliceerde lijst van rijkste Nederlanders die het maandblad Quote jaarlijks publiceert. P. stond met een geschat vermogen van euro 275 mln op de 57ste plaats. Endstra daalde van de 36ste naar de 93ste plaats. De ondernemer kreeg zoveel negatieve publiciteit dat veel financiers en beleggers hun relatie op een laag pitje zetten.