Raadsels rond vastgoedman P.

Vastgoedmagnaat Jan-Dirk P. die sinds enkele dagen door de politie wordt gehoord, wordt niet verdacht van het witwassen van crimineel geld. Dat zegt zijn advocaat Gabriel Meijers. P. (47) is enkele dagen geleden aangehouden. Zijn arrestatie vloeit voort uit het onderzoek dat de politie doet naar de liquidatie van vastgoedhandelaar Willem Endstra. P. zou overigens ook niet worden verdacht van betrokkenheid bij deze moord.

Rotterdams Dagblad, 17 juni 2004


Meijers wil de aanhouding van zijn client niet bevestigen. Het Openbaar Ministerie in Amsterdam geeft helemaal geen commentaar op deze zaak.

De vastgoedmagnaat is een van de topmensen van de Merwede Group bv. Deze onderneming bezit onder meer belangrijke delen van het onroerend goed op de Rotterdamse Lijnbaan en de PC Hooftstraat in Amsterdam. Meijers benadrukt overigens dat er "geen enkele verdenking in de richting van de Merwede Group bestaat.

Naar mijn oordeel is er sprake van een misverstand, dat op korte termijn zal worden opgelost."

P. wordt door sommigen gezien als een 'redelijk afstandelijk type, zeker geen met wie je spontaan een biertje drinkt'. Hij is bevriend met onder anderen Neelie Kroes. Zij maakt voor ontvangsten gebruik van zijn kasteel-kantoor Bolestein in Maarssen. Dit laatste gebeurde in elk geval in de tijd dat Jan-Dirk P. geen verdachte was. Nu vastgoedmagnaat P. is teruggebracht tot een initiaal, is het zeker voor Kroes, door de VVD genoemd als opvolger van Frits Bolkenstein als Eurocommissaris, wat ongemakkelijk.

David Crouwel, met kompaan Herman den Blijker bekend van restaurant De Engel in Rotterdam, doet zaken met P.: zij huren van de Merwede Group de panden van hun horecazaken. Klanten, de bankrelaties, de accountant, ze hingen allemaal gistermorgen al aan de telefoon, zegt Crouwel.

Dat P., met een geschat vermogen van 275 miljoen nummer 57 op de Quote 500-lijst, was gearresteerd, heeft Den Blijker en Crouwel 'redelijk verbaasd'. Ze kennen geen keuriger en integerder huisbaas en ze verwachten dan ook 'dat dit wordt opgelost'. Crouwel: "Als er iemand is bij wie je aan dit soort zaken niet denkt, is het Jan-Dirk wel. En dat geldt ook voor zijn compagnon David Beesemer. Voor de hele Merwede Group eigenlijk."

De verbazing is vaker waar te nemen. In het vastgoedwereldje is het nieuws over de arrestatie ingeslagen als een bom.

Harry Mens, actief in vastgoed, media en voorheen wat politiek, kan zich niet voorstellen dat P. ook maar iets te maken heeft gehad met Endstra. Althans, de laatste tijd niet. "Hij deed tot een jaar of zes geleden geregeld zaken met hem, maar heeft dat toen om hem moverende redenen afgebouwd."

De vastgoedmagnaat vergaarde zijn fortuin aanvankelijk in de bankwereld. Hij bracht het tot investment banker bij Solomon Brothers in Londen. In 1991 stapte hij plotseling op om zijn spaargeld in een gedurfde onderneming te steken. Hij kocht het nagenoeg failliete Mediamax uit Diemen. Dit bedrijf in buitenreclame deed hij tien jaar later met forse boekwinst van de hand. De opbrengst belegde hij met compagnon David Beesemer in onroerend goed, onder meer via de exploitatiemaatschappij Merwede Group in Maarssen. Het tweetal zou een vastgoedportefeuille beheren van 2,75 miljard euro.