Eigenaar van Euromast maakte fortuin met billboards

De enkele dagen geleden door de politie aangehouden vastgoedhandelaar Jan-Dirk P. is net als veel van zijn collega's een ondernemer die de media het liefst mijdt. Hij laat liever zijn bezit voor zich spreken.

Het Financieele Dagblad, 18 juni 2004


De arrestatie van P. houdt verband met het onderzoek dat de politie doet naar de liquidatie van vastgoedhandelaar Willem Endstra. P. zou niet worden verdacht van betrokkenheid bij deze moord. Volgens zijn advocaat Gabriel Meijers wordt zijn client evenmin verdacht van het witwassen van crimineel geld.

Met zijn grote belangen op de Rotterdamse Lijnbaan en de Amsterdamse P.C. Hooftstraat is P. een van de grootste vastgoedmagnaten van Nederland. Toch is hij bij het grote publiek nauwelijks bekend. Hij verdiende zijn vermogen met de verkoop van Mediamax. In 1990 kocht hij dit zo goed als failliete bedrijf op voor het symbolische bedrag van een gulden. De onderneming in buitenreclame groeide onder zijn handen snel, vooral door de vergunningen die hij kreeg van grote steden voor het plaatsen van reclameschermen, zogeheten billboards.

Het Amerikaanse mediaconcern Viacom kocht Mediamax in 2000 voor een onbekend bedrag. Britse media schatten de winst voor P. op pound 122 mln, destijds ongeveer euro 200 mln.

Zijn neus voor zakelijke kansen ontwikkelde hij op jonge leeftijd met bankieren. Zijn avontuur met Mediamax volgde op een succesvolle carriere als zakenbankier in de Londense City. Na zijn studie in New York en een korte loopbaan bij Rabobank kwam hij in de Britse hoofdstad terecht bij Salomon Brothers, waar hij zich bezighield met emissies. Op zijn 32ste gaf hij die baan op, omdat hij zich een veteraan onder de snelle, jonge bankiers begon te voelen om vervolgens zijn fortuin met buitenreclame te maken.

P. stak zijn nieuw verkregen vermogen voornamelijk in bakstenen. Zijn vastgoedportefeuille, deels ondergebracht in de Merwede Groep, bevat een aantal opmerkelijke objecten. Zo is P. sinds 1996 de eigenaar van de Euromast, de markante Rotterdamse uitkijktoren langs de Maas.

In Amsterdam is hij voor een groot deel eigenaar van de P.C Hooftstraat. Hij modelleerde vanaf eind jaren negentig de Amsterdamse winkelstraat voor de nieuwe rijken naar Bond Street, de chique winkelstraat in zijn woonplaats Londen. Hij kocht bepaalde huurders uit en zocht nieuwe huurders die de P.C. een internationale allure moesten geven, zo vertelde hij vorig jaar in deze karnt in een van zijn zeldzame interviews.

Andere opvallende investeringen zijn onder meer delen van het Rotterdamse winkelcentrum Lijnbaan en exclusieve horecagelegenheden als hotel Seven One Seven in Amsterdam.

Een grote slag sloeg de vastgoedonderneming Merwede Groep met de overname van Uni-Invest. Samen met Lehman Brothers haalde hij voor ruim euro 800 mln het fonds in 2002 van de beurs. In totaal heeft P. samen met compagnon David Beesemer euro 2,75 mrd aan vastgoed in beheer sinds de overname. Hij is daarmee een van de grootste in de sector in Nederland.

Volgens P. is de handel in vastgoed voor hem geen doel maar een middel. 'Als je knikkert en je wilt in het spel blijven, heb je meer knikkers nodig. Het spel, dat is het leukste. Ik denk dat het verslavend is. De adrenaline die je voelt als je een deal afrondt. Helemaal als die succesvol is', stelde P.

Zakenglossy Quote schatte P. in de jongste rijkenlijst op een vermogen van euro 275 mln, goed voor plek 57. Op de Britse 'richlist' van de zondagskrant Sunday Times is hij nummer 233 van de duizend rijksten, 232 plaatsen achter de Russische Chelsea-eigenaar en oliemagnaat Abramovitsj.