'Geen nattigheid bij Jan-Dirk P.'

De gemeente Rotterdam heeft in het verleden veel zaken gedaan met de Merwede Groep van de deze week gearresteerde vastgoedhandelaar en multimiljonair Jan-Dirk Take P. (47). Toch kent voormalig wethouder grondzaken Hans Kombrink de verdachte nauwelijks. De ex-wethouder sprak vrijwel altijd met P.'s zakenpartner David Beesemer. Hij hield aan die gesprekken nooit een naar gevoel over. "Als ik het idee had gehad dat er iets fout zat, hadden we het bedrijf wel op afstand gehouden."

Rotterdams Dagblad, 18 juni 2004


DOOR TONNY VAN DER MEE EN SANDER ROOIJAKKERS

De Merwede Groep bezit in Rotterdam onder meer de Euromast, de panden van De Engel Groep, het Akragon-gebouw achter het Hofplein en winkels in de omgeving van de Lijnbaan, waaronder Jungerhans. De Merwede Groep wil het woonwarenhuis vervangen door een wolkenkrabber.

Waarom P. is gearresteerd, is nog steeds niet duidelijk. Het heeft in ieder geval iets te maken met het politie-onderzoek naar aanleiding van de moord op vastgoedhandelaar Willem Endstra.

Verbanden

Er zijn opmerkelijke, indirecte verbanden tussen het tweetal. Zoals hun beider betrokkenheid bij de Akragon-toren, nu eigendom van de Merwede Groep. De in vastgoed handelende tweelingbroers Eric en Rob Driesen uit Breda zouden daar ooit een groot sportcentrum hebben willen vestigen. De broers werden echter vermoord. De vermoedelijke schutter Ron N. werd veroordeeld tot twintig jaar cel, maar ook de naam van Endstra werd in deze zaak genoemd.

Eind 2002 waagde Quote een verband te leggen tussen Willem Endstra en Jan-Dirk P. Op last van P. moest het blad dat een paar maanden later deels rectificeren. Endstra had toen al een bedenkelijke reputatie en daar wilde de eigenaar van de Merwede Groep zich verre van houden. Toch bekende hij wel dat hij een deel van de jachthaven in IJmuiden aan Endstra had verkocht. Verder zouden de twee elkaar nauwelijks hebben gekend.

P. werd, in tegenstelling tot Endstra, ook nog nooit eerder beschuldigd van banden met de onderwereld. Een oud-collega van P. noemt hem slechts 'een briljant zakenman'. Aryan Tieleman, medehuurder en -exploitant van de Euromast, kent P. ook alleen als een 'keurige en aimabele man'. "En dat geloof ik nog steeds."