Miljoenenwinst bij snelle deal met Akragon

In krap tien minuten tijd een winst maken van bijna acht miljoen euro door een pand te kopen en meteen weer van de hand te doen. In een opmerkelijke verkooptransactie werd de sporttoren Akragon (Cannons Health Club) in Rotterdam vorig jaar in deze korte tijd meer dan het dubbele waard.

Rotterdams Dagblad, 26 Juni 2004


Door Tonny van der Mee

De Merwede Group van David Beesemer en Jan-Dirk P. - die onlangs werd opgepakt in verband met een onderzoek naar banden van de top van de vastgoedbranche met de onderwereld - verkocht het pand voor 5,8 miljoen euro aan de Straet Holding van de Brabantse vastgoedbaronnen Harrie van de Moesdijk en Tom Moeskops. In een koopakte die tien minuten later passeerde, hebben zij het op hun beurt voor 13,5 miljoen euro doorverkocht aan de eenmanszaak Alliance III cv, die op hetzelfde adres in Eindhoven kantoor houdt.

Dit soort abc'tjes zijn in de vastgoedwereld niet onbekend, maar wel de korte termijn waarop. Deskundigen noemen de monsterwinst 'vreemd en verdacht'.

Een dergelijke constructie wordt vaak uitgedokterd om de fiscus te slim af te zijn, of om toekomstige winsten op de exploitatie in een andere bv veilig te stellen. De 'winst' wordt dan doorgesluisd naar de eerste koper. Winst bij verkoop is onbelast, hoewel er wel overdrachtsbelasting en deels omzetbelasting moet worden betaald bij de verkoop van onroerend goed. Als een exploitatiemaatschappij jaarlijks winst maakt op het verhuren van het pand, dan moet het daarover vrijwel zeker het volle pond vennootschapsbelasting betalen. Een verschil dat kan oplopen van 19 procent (omzetbelasting) tot 34,5 procent (vennootschapsbelasting).

Notarissen zijn verplicht om twijfelgevallen te melden bij justitie. Het Meldpunt Ongebruikelijke Transacties (MOT) kan dan onderzoeken of er sprake is van belastingontduiking, zwartgeldcircuits, witwassen of andere criminele activiteiten. Het is onbekend of dat in dit geval is gebeurd.

De nieuwe eigenaar van het Akragon wenst geen commentaar te geven. Ook de Straet Holding is niet voor commentaar bereikbaar. Een woordvoerder van Beesemer noemt de transactie 'niet ongebruikelijk'.