'Sporttoren Akragon is nu nog veel meer waard'

Rotterdams Dagblad, 29 juni 2004


De enorme waardevermeerdering van de sporttoren Akragon is een gevolg van de ingrijpende verbouwing en het huurcontract van de Cannons Health Club. De Engelse fitnessclub heeft zich namelijk voor 35 jaar verbonden aan het Akragon, waardoor het pand nu veel duurder is geworden. Bovendien heeft projectontwikkelaar Straet Holding de sporttoren voor ruim vier miljoen euro verbouwd, zegt J.W.F.M. Neggers van de stichting Beheer AllianceIII.

Vorig jaar mei kocht de Straet Holding van de Eindhovense vastgoedmannen Harrie van de Moesdijk en Tom Moeskops het Akragon over van de Merwede Group van Jan-Dirk P. en David Beesemer voor 5,8 miljoen euro. Tien minuten later werd de toren voor 13,5 miljoen euro doorverkocht aan AllianceIII C.V., waarin drie particuliere beleggers zijn verenigd. Onder hen zijn Van de Moesdijk en Moeskops; de derde wil anoniem blijven.

Met de spoedtransactie is niks mis, zegt Neggers. "We doen het al jaren zo," aldus de beherend vennoot van de drie particuliere beleggers. "Alles is voorgelegd aan de Belastingdienst, die heeft dat goedgekeurd. Cannons heeft de kosten voor de verbouwing voorgeschoten. Dat bedrag is nu verrekend. Dat soort gegevens zie je niet terug in het kadaster."

Dat de transacties in zo'n kort tijdsbestek hebben plaatsgevonden, schetst volgens Neggers een verkeerd beeld. "Het is niet zo dat het Akragon op een en dezelfde dag is gekocht en doorverkocht. Er is een traject van anderhalf jaar aan vooraf gegaan. Een makelaar heeft de waarde van het pand bepaald op 13,5 miljoen euro. Ik denk dat het nu zelfs al meer waard is."