Leefbaar: "bij verkoop Akragon geld weggegooid"

Rotterdams Dagblad, 26 Augustus 2004


Leefbaar Rotterdam vindt dat de gemeente Rotterdam veel gemeenschapsgeld heeft 'weggegooid' door het Akragongebouw aan het Hofplein voor 'een appel en een ei' te verkopen. Raadslid Sjef Siemons meent dat het onmogelijk is dat een pand in een paar jaar tijd bijna veertien keer zo veel waard is geworden. ,,De gemeente blijkt mijns inzien wel heel slecht met geld om te kunnen gaan.''

Siemons stelt wethouder Marco Pastors een hele rits vragen over de verkoop van Akragon in 1998 naar aanleiding van een artikel in deze krant eind juni. Daarin stond hoe verleden jaar in tien minuten een winst van bijna acht miljoen euro werd gemaakt door de sporttoren te kopen en meteen weer te verkopen. De Merwede Groep, van de toen net gearresteerde vastgoedhandelaar en multimiljonair Jan-Dirk Take P. (47), was bij die verkoop betrokken.

In 1998 werd het gebouw door de gemeente verkocht voor twee miljoen gulden, verleden jaar werd het verkocht voor 13,5 miljoen euro. ,,Die winst had kunnen worden behaald door de gemeente Rotterdam,'' meent Siemons.

Het Leefbaar-raadslid vraagt zich af of ambtenaren eind jaren negentig op de verkoop van het pand hebben aangedrongen. Ook wil hij weten of het gebouw voor twee miljoen gulden was getaxeerd en of er een second opinion is gevraagd.

Siemons laat duidelijk blijken dat in zijn ogen de gemeente een enorme fout heeft gemaakt en wil weten of het college zijn mening deelt dat er geld is weggegooid. Hij wil ook achterhalen of de gemeente vaker op soortgelijke wijze geld heeft verloren. ,,Zijn er meer van dit soort gevallen uit de afgelopen tien jaar bekend van panden die voor een relatief gering bedrag zijn verkocht en die een aantal jaren later minimaal in waarde zijn verdubbeld?''