Commissie: Maarssense politicus Swane zat fout

Dat concludeert de onafhankelijke commissie die in opdracht van de Maarssense gemeenteraad de integriteit van Swane heeft onderzocht. Swane is voorzitter van de VVD-fracties in de raad van Maarssen en de Provinciale Staten van Utrecht.

De Volkskrant, 1 april 2005


De commissie, die donderdag haar onderzoeksrapport naar buiten heeft gebracht, beoordeelt het optreden van Swane in tal van zaken als 'onjuist, minder prudent, onzorgvuldig of niet passen voor een overheidsbestuurder'. Harde bewijzen voor belangenverstrengeling of machtsmisbruik heeft zij niet gevonden. In twee zaken waarin Swane werd beschuldigd van belangenverstrengeling, vond de commissie het niet nodig de betrokken zakenrelaties te horen.

Swane handelde in strijd met het artikel van de Gemeentewet, dat raadsleden verbiedt op te treden als vertegenwoordiger van personen die zaken doen met de gemeente. In 2000 deed hij namens een zakenrelatie, de vastgoedmagnaat Jan-Dirk Paarlberg, een verzoek tot aankoop van gemeentelijke grond. Als fractievoorzitter van de VVD besliste Swane mee over het door hem zelf ingediende verzoek.

Swane zelf zegt dat hij zich er destijds niet van bewust was de wet te overtreden. 'Met de wetenschap van nu, zou ik het anders hebben gedaan.'

De oppositie in Maarssen vindt dat Swane de raad moet verlaten. ' De VVD beraadt zich nog op consequenties.De raad vergadert 12 april over het rapport.