VVD-raadslid Swane vertrekt in Maarssen

De commissie vond dat Swane de gemeentewet had overtreden door belangen te behartigen van een zakenrelatie die gemeentegrond wilde kopen. Zij vond evenwel geen harde bewijzen van belangenverstrengeling. Wel hekelde de commissie in haar rapport de bestuurscultuur in Maarssen. Daar zou, met Swane als 'spelbepaler', veel worden afgekaart binnen coalitieoverleg.

De Volkskrant, 7 april 2005


Van onze verslaggever

In een brief aan burgemeester Van der Sluijs van Maarssen, schrijft Swane dat hij het lidmaatschap van de raad neerlegt om de 'verstoorde politieke verhoudingen' in het dorp te 'normaliseren'. Hij roept andere 'vooraanstaande' politici op zijn voorbeeld te volgen. Namen wil hij desgevraagd niet noemen: 'Wie de schoen past, trekke hem aan.'

De oppositie is blij met het vertrek van raadslid Swane. Nog liever ziet zij hem ook opstappen als VVD-fractievoorzitter in de Provinciale Staten van Utrecht. 'Zo'n man mag geen politieke functie bekleden', zegt Paul Schröder, fractievoorzitter van GroenLinks. Volgens Swane staat zijn positie als statenlid niet ter discussie.

De VVD-fractie in Maarssen respecteert het besluit van Swane. Ze betreurt dat het zover heeft moest komen. Voorzitter Frank van Liempdt: 'Swane is met rotsblokken bekogeld en uiteindelijk gestruikeld over een kiezelsteen.' Volgens Van Liempdt stuurde de oppositie bewust aan op de val van Swane.

Tijdens een raadsdebat over het onderzoeksrapport op 12 april zal de VVD aandringen op het aftreden van de fractievoorzitters van GroenLinks en PvdA.

Inwoners van Maarssen beschuldigden Swane onlangs in een videoreportage van de Volkskrant van vriendjespolitiek.