Endstra betrokken bij deal Akragon

'Winst doorgesluisd naar Antilliaanse NV'

De vorig jaar vermoorde vastgoedmagnaat Willem Endstra was in mei 2003 betrokken bij de dubieuze transactie rond het Akragon-gebouw, waar nu sportschool David Lloyd in zit.

Rotterdams Dagblad, 24 juni 2005


Dat blijkt uit dagboeknotities waar weekblad Nieuwe Revu inzage in heeft gehad.

De Amsterdamse zakenman schreef dat de winst bij de verkoop van Akragon werd gebruikt om geld door te sluizen naar een onderneming van vastgoedman Jan-Dirk P. Die wordt verdacht van banden met de onderwereld. Daarbij zou ook geld bij Heineken-ontvoerder Willem H. terecht zijn gekomen.

Diezelfde Jan-Dirk P., samen met David Beesemer eigenaar van de Merwede Group, verkocht het Akragon-gebouw in mei 2003 voor 5,8 miljoen euro aan de Brabantse vastgoedhandelaren Tom Moeskops en Harrie van de Moesdijk. In een koopacte die tien minuten later dezelfde notaris passeerde, werd de sporttoren bij het Hofplein voor 13,5 miljoen euro doorverkocht aan hun eigen beleggingsmaatschappij.

Endstra schreef dat de transactie van Akragon werd gebruikt om geld door te sluizen naar Ballados NV. Deze vennootschap, gevestigd op de Nederlandse Antillen, zou eigendom zijn van Jan-Dirk P. Het geld doorsluizen gebeurde onder meer door niet bestaande leningen af te lossen. ,,Er was geen schuld aan Ballados, maar ik moet wel de fictieve schuld betalen en nog steeds 2.300.000 euro aflossen van Ballados.''

Bij de verkoop van Akragon zou een BV van de in 2001 vermoorde broers Driesen zijn gebruikt. Deze vastgoedmannen uit Breda waren zakenpartners van Endstra.