Opnieuw onderzoek naar Akragon-deal

OBR kijkt naar relatie gemeentelijke organisaties

Wethouder Pastors laat opnieuw de verkoop van het Akragon-gebouw onderzoeken. Hij doet dat mede op verzoek van het Leefbaar-raadslid Dries Mosch.

Rotterdams Dagblad, 29 juni 2005


De vorig jaar vermoorde vastgoedmagnaat Willem Endstra zou in mei 2003 betrokken zijn geweest bij de transactie rond het gebouw, waar nu sportschool David Lloyd in zit. Dat meldde recent het weekblad Nieuwe Revu. De winst bij de verkoop van Akragon zou zijn gebruikt om geld door te sluizen naar een andere onderneming.

Het Akragon-gebouw is mei 2003 voor 5,8 miljoen euro overgedaan aan de Brabantse vastgoedhandelaren Tom Moeskops en Harrie van de Moesdijk. In een koopacte die tien minuten later dezelfde notaris passeerde, werd de sporttoren bij het Hofplein voor 13,5 miljoen euro doorverkocht aan een beleggingsmaatschappij.

Volgens Endstra zou de transactie van Akragon zijn gebruikt om geld door te sluizen naar Ballados nv. Deze vennootschap, gevestigd op de Nederlandse Antillen, zou eigendom zijn van Jan-Dirk P. Het geld doorsluizen gebeurde onder meer door niet bestaande leningen af te lossen.

Bij de deal is het Ontwikkelingsbedrijf Rotterdam (OBR) betrokken geweest. Eerdere publicaties hebben al tot onderzoek geleid en dat leidde niet tot een verzoek aan justitie om de zaak te bekijken.

Desondanks is besloten nog eens naar deze zaak te kijken. OBR-directeur Hans Stam zal specifiek kijken naar relaties met 'gemeentelijke organisaties als wijkontwikkelingsmaatschappijen'.