Mosch duikt in weggeven van Akragon
Alleen erfpacht betaald

De gemeente Rotterdam heeft de sporttoren Akragon in 1997 niet verkocht, maar 'geschonken' aan de Merwede Groep. Het bedrijf van David Beesemer heeft alleen de erfpacht voor vijftig jaar hoeven af te kopen. Daarmee was een bedrag van 1,7 miljoen gulden gemoeid. Voor het pand zelf is geen cent neergelegd. De gemeenteraad is daarover niet ingelicht. Dat concludeert gemeenteraadslid Dries Mosch (Leefbaar Rotterdam) na onderzoek in het kadaster.

Rotterdams Dagblad, 15 Juli 2005


Mosch vindt het vreemd dat het Ontwikkelingsbedrijf Rotterdam (OBR) andere partijen dan de Merwede Groep niet de kans heeft gegeven een bod te doen op het pand bij het Hofplein, waar nu een luxe fitnessclub zit. Volgens het raadslid waren er wel degelijk meer partijen geïnteresseerd. Eerder verklaarde het college bij monde van wethouder Pastors (Fysieke infrastructuur) dat Beesemer de enige potentiële koper was.

Vragen

In schriftelijke vragen aan wethouder Pastors wil Mosch weten wie opdracht heeft gegeven tot de 'schenking'. Het OBR onderhandelde volgens hem in opdracht van de Dienst Stedelijk Onderwijs (DSO), maar de vraag is of die op de hoogte was van de deal. Bovendien vraagt Mosch zich af of Beesemer met voorkennis heeft gehandeld, aangezien hij ook in het bestuur van de Wijkontwikkelingsmaatschappij (WOM) zat.

Eerder trok een ander Leefbaar-raadslid, Sjef Siemons, al aan de bel nadat deze krant had bericht over de dubieuze transacties die daarna hebben plaatsgevonden. Beesemer verkocht het Akragon voor 5,8 mijoen euro door aan de Brabantse vastgoedmannen Harrie van de Moesdijk en Tom Moeskops. Zij hebben het tien minuten later voor 13,5 miljoen euro doorverkocht aan een belggingsmaatschappij, waar ze zelf zitting in hebben.

Mosch wil van Pastors weten of het OBR op de hoogte was van deze transactie en of de belangen van de gebruikers van de toren (scholen en sportclubs) gewaarborgd zijn gebleven.

Pastors gaf eerder aan dat de gemeente slechts 'doorgeefluik' was, omdat het rijk af wilde van het pand en de scholen in het aangrenzende Technikon geen geld hadden om het over te nemen.

Na publicaties in het weekblad Nieuwe Revu, waaruit bleek dat de vermoorde Amsterdamse vastgoedman Willem Endstra betrokken was bij de transacties rond het Akragon, heeft Pastors een onafhankelijk onderzoek toegezegd.