GroenLinks Amsterdam wil onderzoek vastgoedwereld

De Amsterdamse afdeling van GroenLinks wil dat er na de gemeenteraadsverkiezingen in maart een raadsenquête komt naar de link tussen de vastgoedhandel en het criminele circuit in Amsterdam. De liquidaties van de afgelopen tijd tonen volgens de partij maar weer eens aan dat een belangrijk deel van de Amsterdamse vastgoedhandel in „een wurggreep is geraakt van zware criminelen”.

De Telergaaf, 9 dec 2005


Dat liet ze vrijdag weten. Volgens GroenLinks is de onroerendgoedhandel uitermate geschikt voor het witwassen van geld. „De instapkosten zijn hoog, omdat panden duur zijn, maar wie eenmaal onroerend goed bezit, kan alle kanten op. Er zijn weinig regels en pottenkijkers”, schrijft de partij in een verklaring. Bovendien is de waarde van vastgoed volgens GroenLinks moeilijk te bepalen en vatbaar voor manipulatie.

Politie, justitie en gemeente vechten al jarenlang tevergeefs tegen dit probleem. „Er is nog geen enkele liquidatie opgelost, bedreigde personen uit de vastgoedwereld durven geen aangifte te doen. De complexiteit van de zaken maakt ook dat er een tekort lijkt te zijn aan capaciteit en gespecialiseerde kennis bij de opsporingsinstanties.”

De partij hoopt met een raadsenquête antwoord te krijgen op vragen als wat de aard en de omvang is van de verwevenheid van de onderwereld en 'bovenwereld' in de Amsterdamse vastgoedhandel en wat valt er te verbeteren aan de werkwijze van gemeente, politie en justitie. GroenLinks sluit de mogelijkheid niet uit het probleem landelijk aan te pakken en de Tweede Kamer op te roepen tot een parlementaire enquête.

Volgens een woordvoerster van burgemeester Cohen van Amsterdam is de gemeente al bezig met een onderzoek naar de onroerendgoedbranche. Momenteel worden een aantal strafdossiers bestudeerd die te maken hebben met de vastgoedwereld, aldus de zegsvrouw. „We kijken of we bepaalde patronen kunnen ontdekken die iets zeggen over de verwevenheid van de vastgoedbranche met de zware criminaliteit.” Bovendien kijkt de gemeente naar de integriteitsrisico's wanneer ze zelf transacties doen in onroerend goed.

„We verwachten in het voorjaar een tussenrapportage”, aldus de woordvoerster. „Daarna willen we met een aantal experts en solide partners uit de vastgoedwereld verder praten.”