Witwassen van crimineel geld

De FIOD-ECD is maandag bezig geweest met een doorzoeking bij vastgoedhandelaar David Beesemer

Algemene Dagblad, 31 januari 2006



Medewerkers van de FIOD in actie. Foto: Evert Elzinga
Dat gebeurde aan de Appollolaan in Amsterdam. Het onderzoek bij B. vloeit voort uit het onderzoek naar de maandag aangehouden Willem Holleeder en dertien vermeende handlangers. Zij hebben volgens het Openbaar Ministerie (OM) onroerendgoedhandelaren afgeperst en zich daarbij ook aan mishandeling en bedreiging schuldig gemaakt.

B. is de zakenpartner van zakenman Jan-Dirk P., die wordt verdacht van het witwassen van crimineel geld en valsheid in geschrifte. Het onderzoek naar P. maakt overigens geen deel uit van de opsporingsactiviteiten naar de groep rond Holleeder.

Dat gaat om een aparte zaak, die wordt geleid door het OM in Amsterdam. P. heeft hiervoor in de zomer van 2004 nog korte tijd vastgezeten. Een van de slachtoffers van de afpersing van Holleeder en zijn medeverdachten is volgens justitie de in 2004 geliquideerde vastgoedhandelaar Willem Endstra.

De politie deed maandag ook een doorzoeking in een pand aan de Cliostraat in Amsterdam. Dat pand is eigendom van de familie van Endstra. Naast Endstra werd volgens enkele media ook zakenman Erik de Vlieger geld afgetroggeld. De Vlieger spreekt dit maandag zelf met klem tegen. (ANP)