Nog niet iedereen vast

Tegelijk met Willem Holleeder werd ook een belangrijk deel van zijn gevolg opgepakt, dertien getrouwen in totaal. Onder hen zijn enkele bekenden uit het misdaadcircuit.

BN De Stem, 1 februari 2006


Van onze verslaggevers

De Bosniër Maruf ‘Paja’ M. is al vele jaren een vertrouweling van Holleeder. Hij regelt onder meer lijfwachten uit het voormalige Joegoslavië voor kopstukken uit de Amsterdamse onderwereld en was zelf enige tijd verdacht van betrokkenheid bij een mislukte aanslag op Heinekenontvoerder Cor van Hout in Amstelveen. Paja begon zo’n vijfentwintig jaar geleden met het spel balletje-balletje in winkelcentra, maar maakte daarna carrière in de misdaad.

De Amsterdamse Turk Senol T. wordt door justitie gezien als één van de vele lijfwachten van Holleeder. Hij is in 2003 al eens veroordeeld voor wapenbezit, in een zaak waarin ook een andere bodyguard van Holleeder was opgepakt. T. is ook verdachte in zaken rond het witwassen van crimineel geld. In die zaken was de vorig najaar geliquideerde advocaat Evert Hingst ook verdacht. Maandag blies een arrestatieteam met explosieven de voordeur van T.'s woning op het KNSM-eiland.

Ook Maike Dijkhuis zit vast. De vriendin van Holleeder fungeert al jaren als vooruitgeschoven post. Bezittingen en bv’s die feitelijk aan Holleeder toebehoren, staan op haar naam. Zo is een belangrijk deel van Holleeders onroerend goed ondergebracht in zijn bedrijf Leijenbergh Vastgoed, onder directie van Dijkhuis. Ook Nieuwgraaf 114 Holding bv wordt op papier geleid door haar en door Holleeders stroman Marcel Kaatee. Nieuwgraaf participeerde in vastgoedprojecten waarin ook vastgoedbaron Willem Endstra en Erik de Vlieger deelnamen. Maike Dijkhuis is de dochter van Chris Dijkhuis, die Dijkhuis Vastgoed Management bezit, met de Rembrandttoren als blikvanger. In de Quote 500 wordt de vastgoedportefeuille van Dijkhuis geschat op 530 miljoen euro.

Behalve Dijkhuis zit ook de vrouw van de in oktober 2000 geliquideerde Sam Klepper vast: Sandra Klepper. Holleeder zou ook een relatie met haar hebben gehad, dit tot woede van John Mieremet, de vorig jaar geliquideerde ex-kompaan van Klepper.

Funkgitarist Marcel Kaatee is in dit gezelschap op het eerste gezicht een vreemde eend in de bijt. Katee, ook ‘Dice’ genoemd, valt als lid van funkband Seven Eleven uit de toon in de schare rond Holleeder. Maar hij is sinds de jaren negentig als financieel expert een vaste stroman die voor Holleeder tal van officiële functies bekleedt en die dito handelingen verricht bij notarissen en banken. Kaatee werd door Holleeder in de arm genomen nadat deze had gebroken met zijn boezemvriend en mede-Heinekenontvoerder Cor van Hout.

Behalve de dertien vertrouwelingen van Holleeder die nu vastzitten, zijn ook nog enkele intimi op vrije voeten, terwijl justitie hen toch verdenkt van nauwe banden met de topcrimineel. Kennelijk heeft onderzoeksleider Fred Teeven tegen hen nog te weinig harde bewijzen om hen nu ook al vast te zetten.

De prominentste partner die nog op vrije voeten is, is Dino S., die al jaren tot Holleeders wereldje wordt gerekend. Dino S. is onder meer vennoot in de vof die eigenaar is van het roemruchte café The Cotton Club aan de Nieuwmarkt. Hij werd in 2003 samen met Holleeder opgepakt in de PC Hooftstraat, waar ze met doorgeladen wapens in een gepantserde auto zouden hebben rondgereden. Maar in hoger beroep sprak het gerechtshof zowel Holleeder als Dino S. vrij. Holleeder kreeg zijn auto ook gewoon terug.

Ook van de Hells Angels is nog niemand in deze zaak als verdachte aangemerkt, hoewel justitie Harrie S. beschouwt als trouwe bondgenoot van Holleeder.

Tot de verdachten in de Holleeder-zaak behoort ook de Amsterdamse vastgoedhandelaar Jan-Dirk Paarlberg, maar bronnen rond het onderzoek maken wel een onderscheid met de overige verdachten: Paarlberg was niet alleen maar dader, hij was vermoedelijk ook slachtoffer.

In de visie van het landelijk parket heeft Paarlberg criminele activiteiten van Holleeder gefaciliteerd, onder meer door rechtspersonen (bv's, Limiteds) ter beschikking te stellen om geld weg te sluizen. Hij heeft daarbij echter mogelijk onder dwang gehandeld en meegewerkt uit angst.

Maandag doorzochten de Fiscale Inlichtingen- en Opsporingsdienst (FIOD) en de Economische Controledienst (ECD) het kantoor van Paarlberg en diens zakenpartner David Beesemer aan de Apollolaan. Die huiszoeking gebeurde overigens niet in het kader van de afpersingszaak waarin Holleeder werd aangehouden, maar in het onderzoek naar de moord op Willem Endstra. Kort na de moord zat Paarlberg al kort vast. Holleeder perste Willem Endstra jaren af voor tientallen miljoenen euro's. Paarlberg figureert elk jaar in de Quote 500 met honderden miljoenen, maar zijn naam is besmet sinds zijn aanhouding in de Endstra-zaak.

Zakenman Erik de Vlieger, ook genoemd als slachtoffer van afpersing, maakt zich in een column op internet kwaad over dergelijke berichten in ‘kwalipruts-kranten’: hij heeft helemaal geen aangifte gedaan.