Topcrimineel Willem Holleeder gearresteerd

De nationale recherche heeft in de nacht van zondag op maandag topcrimineel Willem Holleeder aangehouden. Hij wordt verdacht van afpersing van de in 2004 geliquideerde Willem Endstra en andere onroerend-goedhandelaren en van mishandeling en bedreiging.

Volkskrant, 1 februari 2006


Holleeder werd aangehouden toen hij op weg was van Den Haag naar Amsterdam.

Naast Willem Holleeder, die in 1983 biermagnaat Freddy Heineken ontvoerde, heeft de nationale recherche nog dertien andere verdachten aangehouden. De arrestaties werden in Amsterdam, Haarlem, Voorburg en Zandvoort verricht.

Het onderzoek richt zich op een netwerk van Nederlandse en Joegoslavische verdachten.

De politie doorzoekt maandag in verband met de aanhoudingen in totaal dertig adressen. Justitie verwacht dat een aantal nog tot aan het eind van de middag duurt.

Een van de adressen waar de politie binnen is geweest, is een pand aan de Cliostraat in Amsterdam. Rond 09.30 uur gingen rechercheurs er naar binnen. Een getuige zegt dat de politiemensen daar enkele computers en tassen in beslag namen.

De FIOD-ECD was maandag ook bezig met een doorzoeking bij vastgoedhandelaar David Beesemer, aan de Appollolaan in Amsterdam. Beesemer is de zakenpartner van zakenman Jan-Dirk Paarlberg, die wordt verdacht van het witwassen van crimineel geld en valsheid in geschrifte.

Het onderzoek bij Beesemer vloeit voort uit het onderzoek naar Willem Holleeder en dertien vermeende handlangers. Zij hebben volgens het Openbaar Ministerie (OM) onroerendgoedhandelaren afgeperst en zich daarbij ook aan mishandeling en bedreiging schuldig gemaakt.

De nationale recherche voert het onderzoek uit in samenwerking met de recherche in Amsterdam en de FIOD-ECD. Ook de reeks liquidaties in het criminele circuit in Amsterdam in de afgelopen jaren is onderdeel van dat onderzoek, maar een woordvoerder van het landelijk parket benadrukt dat de recente aanhoudingen daar geen direct verband mee houden.

Willem Holleeder wordt gezien als een van de topmannen van de Amsterdamse onderwereld. Na het uitzitten van zijn celstraf voor de ontvoering van Freddy Heineken en diens chauffeur maakte hij sinds 1992 gestaag carrière in het milieu.

Zijn naam wordt steevast genoemd in verband met de lange serie van liquidaties in Amsterdam en omgeving. In 2002 werd Holleeder door voormalig topcrimineel John Mieremet omschreven als de bewaker van Willem Endstra, die de bankier van de onderwereld werd genoemd.

Endstra werd sinds 2002 afgeperst door Holleeder, zo blijkt uit gedetailleerde verklaringen die de vastgoedmiljonair heeft afgelegd bij de Amsterdamse politie.

Toen ontving de Amsterdamse vastgoedmiljonair een lijst waarop in detail was aangeven welk bedrag wanneer betaald moest worden. Als Endstra zich niet hield aan de voorwaarden, zou hij hardhandig worden herinnerd aan zijn verplichtingen. Ingewijden zeggen dat Endstra tientallen miljoenen euro moet hebben betaald aan Holleeder.

Endstra’s verklaringen, die een belangrijk bewijsmateriaal vormen tegen Holleeder, werden tussen begin 2003 en begin 2004 afgelegd. Endstra was zo bang voor Holleeder dat de gesprekken plaatsvonden in diens gepantserde auto.

Uiteindelijk durfde Endstra geen aangifte te doen omdat de politie hem zijns inziens te weinig bescherming kon geven. Na de moord op Endstra is het Landelijk Parket van het Openbaar Ministerie een onderzoek gestart naar afpersing van vastgoedondernemers.

Naast Holleeder was ook John Mieremet verdachte in dit onderzoek. Mieremet werd op 2 november 2005 doodgeschoten in Thailand. Hij werd verdacht van afpersing van Endstra en diens erfgenamen.

In het onderzoek naar de moord op Endstra werd eind juli 2005 huiszoeking gedaan in de Wassenaarse woning van Holleeder. Onduidelijk is of hij door de politie officieel als verdachte is aangemerkt van de moord op Endstra.

Holleeder en de overige verdachten zijn inmiddels in verzekering gesteld. Ze worden later deze week voorgeleid aan de rechter-commissaris.