Holleeder-onderzoek nu in bovenwereld

Het onderzoek naar de afpersing van zakenlieden door Willem Holleeder richt zich nu ook op zakenlieden in de bovenwereld.

De Telegraaf, 13 april 2006


door John van den Heuvel en Bert Huisjes

Justitie heeft onlangs vastgoedmagnaat Dirk-Jan Paarlberg en zijn voormalige zakenpartner David Beesemer als verdachten aangemerkt in deze zaak.

Beide zakenlieden wordt verweten dat zij lid zijn van de criminele organisatie van de oud-Heineken-ontvoerder. Ook hebben zij zich schuldig gemaakt aan het witwassen van crimineel geld, denkt het OM. Paarlberg zou miljoenen euro's hebben weggesluisd van de afgeperste Willem Endstra.

Restaurants

Met de verdenking tegen Paarlberg stoot justitie alsnog door naar de zakelijke bovenwereld. Al langer bestond verdenking over een sterke verwevenheid van criminelen met de vastgoedsector. Paarlberg staat bekend als een uiterst succesvolle ondernemer met veel vastgoed, maar ook exclusieve restaurants.

Hij was altijd goed bevriend met de oud-ministers Neel Smit Kroes en haar ex-partner Bram Peper. Beiden kwamen veelvuldig bij hem aan huis. Volgens een getuige zou Holleeder hen zelfs eenmaal hebben ontmoet, toen hij daar ook te gast was. Naderhand zouden beiden daarvan zijn geschrokken.

De betrokkenheid van Paarlberg en zijn partner bij de bende van Holleeder komt, volgens justitie, duidelijk naar voren rond de verkoop van twee zeer lucratieve gokhallen op de Amsterdamse Wallen.

Endstra verklaarde in zijn geheime gesprekken met de politie, dat hij de hallen van zijn afpersers moest verkopen. De beheerder betaalde voor de hallen vier miljoen euro, waarbij het aankoopbedrag geheel werd gefinancierd via een constructie van vastgoedmagnaat Paarlberg.