'Zakenlui in bende Holleeder'

Justitie richt haar pijlen in het onderzoek naar grootschalige afpersing van zakenlieden nu ook op de bovenwereld.

De Telegraaf, 13 april 2006


door John van den Heuvel en Bert Huisjes

De Quote 500-miljonair Dirk-Jan Paarlberg en diens voormalige zakenpartner David Beesemer worden door justitie officieel als verdachte aangemerkt in het almaar uitdijende 'Kolbak'-onderzoek.

Beide zakenlieden zouden lid zijn geweest van de bende van oud-Heineken-ontvoerder Willem Holleeder. Hen wordt deelname aan een criminele organisatie verweten. Ook hebben zij zich schuldig gemaakt aan het witwassen van crimineel geld, denkt justitie.

Paarlberg zou miljoenen euro's hebben weggesluisd van Willem Endstra. Met de verdenking tegen Paarlberg stoot justitie door naar de top van de zakelijke glamourwereld. Al langer bestond de verdenking van sterke verwevenheid, vooral in vastgoed. Paarlberg staat bekend als een succesvol ondernemer met veel vastgoed maar ook exclusieve restaurants. Hij was altijd goed bevriend met de oud-ministers Neelie Kroes en haar ex-partner Bram Peper. Beiden kwamen meermalen bij hem aan huis. Volgens een getuige zou Holleeder hen zelfs ooit hebben ontmoet, toen ook hij daar te gast was. Pas naderhand hoorden zij om wie het ging.

De betrokkenheid van Paarlberg en zijn partner bij de bende van Holleeder komt, volgens justitie, duidelijk naar voren uit een transactie met twee gokhallen op de Wallen.

Endstra verklaarde tegenover de politie dat hij de hallen gedwongen moest verkopen. De beheerder betaalde vier miljoen euro, waarbij het aankoopbedrag werd gefinancierd via een constructie waarin Paarlberg een belangrijke rol had. Het geld werd via een van zijn firma's op de Antillen beschikbaar gesteld. Maar in werkelijkheid moest Endstra zélf datzelfde bedrag weer lenen, waardoor de verkoop neerkwam op het gratis weggeven van de gokhallen.