Holleeder verdiende 20 miljoen euro met afpersing

Heineken-ontvoerder Willem Holleeder heeft aan afpersing ruim 20 miljoen euro verdiend. De geliquideerde vastgoedmagnaat Willem Endstra heeft daaraan ongeveer 17 miljoen bijgedragen. Vastgoedhandelaar John Wijsmuller droeg ongeveer 2 miljoen euro af, en zijn villa ‘Skyros’ in de Franse badplaats Saint Tropez.

Volkskrant, 2 mei 2006


Van onze verslaggever Marc van den Eerenbeemt

Dit stelt justitie in haar aanklacht tegen Holleeder. In Nederland en andere landen is onder Holleeders regie ten minste 17 miljoen euro witgewassen. Waarschijnlijk gaat het daarbij om het geld van Willem Endstra. Vastgoedmagnaat Jan-Dirk Paarlberg speelde volgens justitie een rol bij het witwassen of wegsluizen van het afpersingsgeld.

In de aanklacht tegen Holleeder staan Paarlberg en zijn voormalige zakenpartner David B. genoemd als lid van diens criminele organisatie. Een aanklacht heeft Paarlberg echter niet ontvangen, stelt zijn raadsman Gabriël Meijers. Hij ontkent dat zakelijke transacties van zijn cliënt met Endstra waren bedoeld om afpersing te faciliteren.

Aan de vormgeving van de afpersing is volgens justitie veel zorg besteed. In tegenstelling tot het losgeld bij de Heineken-ontvoering ging het niet om contant geld. Iedere betaling was vermomd als een gewone zakelijke transactie. Justitie moet dus niet alleen de afpersing bewijzen, maar ook dat die transacties zonder redelijke zakelijke grond plaats vonden.

Paarlberg is door justitie ondervraagd over enkele transacties die volgens Endstra onderdeel waren van de afpersing door Holleeder.

In het geval van Kees Houtman, een eveneens geliquideerde vastgoedhandelaar met banden met de onderwereld, ging het volgens de aanklacht om een miljoen euro. Vastgoedhandelaar Friedlander werd ongeveer 400 duizend euro lichter. Zowel Friedlander als Wijsmuller ontkent te zijn afgeperst door Holleeder. Houtman noch Endstra deed aangifte. Volgende week donderdag vindt de eerste openbare zitting plaats in de zaak.