Jan-Dirk Paarlberg: dader en slachtoffer?

AMSTERDAM - Ineens was hij er, in het leven van Jan-Dirk Paarlberg. En hij ging er, zoals het er nu uitziet, nóóit meer weg. Ook bij Paarlberg kwam Willem Holleeder járen geleden al binnen als beveiligingsexpert. Als makkelijke prooi voor criminelen had Paarlberg die beveiliging immers wel nodig. Nu legt justitie diezelfde succesvolle zakenman het vuur na aan de schenen. Hij was, volgens de aanklagers, Holleeder te zeer ter wille.

Telegraaf, 6 mei 2006


door John van den Heuvel en Bert Huisjes

Misschien waren de camera's wel het begin; halverwege de jaren '90 hangen ze er ineens rond de boerderij in de Woerdense Verlaat. Bij de buitenwoning van Jan-Dirk Paarlberg stapt dan geregeld een grote man naar binnen. Het is Willem Holleeder, alias De Neus, die de apparatuur heeft geregeld.

Na het uitzitten van zijn straf voor de ontvoering van Heineken ziet hij nu toe op beveiliging van rijken. Hij is 'een expert', die Paarlberg aan de hand is gedaan door een zakenpartner die zelf ook van zijn diensten gebruik maakt: Willem Endstra. Paarlberg heeft het dan moeilijk gehad. Criminelen bedreigen zijn familie. Intimi zullen later vertellen dat hij is bedreigd met de ontvoering van zijn zoontje, die bij zijn ex in Londen woont. Geen loos dreigement. Eenmaal wordt het joch na school zomaar getrakteerd op een bioscoopje. "Heel leuk dat een van jouw medewerkers Max heeft meegenomen voor een uitje", liet zijn ex later weten. Uitje? Medewerker? Al snel volgt de waarschuwing. Had Paarlberg al gehoord over de gezellige middag die zijn zoon had gehad?

Paarlberg zal het verhaal nooit bevestigen. Maar intimi bezweren de juistheid van deze toedracht. De ontvoerders maakten zich kenbaar als leden van de IRA, de Ierse rebellenbeweging. Door tussenkomst van derden werd de dreiging weggenomen. En in die donkere periode dook Holleeder op als beschermer.

Ex-rechercheur

De advocaat van Paarlberg, mr. Meijers, zal later zeggen dat zijn cliënt weinig van Holleeders achtergrond wist. "Mijn cliënt dacht dat hij ex-rechercheur was ", aldus Meijers. Mogelijk, maar in 1995 wist Paarlberg wel degelijk met wie hij omging. "Hij is degene die Heineken heeft ontvoerd. Hoe kom ik in godsnaam van die man af", liet hij zich ontvallen.

Het was al te laat - Holleeder ging niet meer weg. En zoals Holleeder later bij Endstra binnenkwam zonder kloppen, zo zou ook Paarlberg daarmee te maken krijgen.

Sinds twee weken is Jan-Dirk Paarlberg verdachte. Samen met zijn (voormalige) zakenpartner David Beesemer is hij lid geweest van de bende van Holleeder, denkt justitie. Het is een diepe val voor de zoon van een aardappelenhandelaar, die als uiterst succesvol investeerder in vastgoed en horeca te boek staat. Als iemand zaken in goud kon veranderen, dan was het Paarlberg wel. De Euromast? Is van Paarlberg. Winkelen in de chique PC Hooftstraat in Amsterdam? Grote kans dat u een pand van hem binnenstapt. Net zoals een groot deel van de Rotterdamse Lijnbaan in zijn bezit is.