Kroes zoekt al drie weken naar nieuwe hypotheek

Eurocommissaris Neelie Kroes onderhandelt al drie weken over een nieuwe hypotheek voor haar villa in Wassenaar, om zo definitief haar banden met de verdachte vastgoedhandelaar Jan Dirk Paarlberg te verbreken.

Volkskrant, 11 mei 2006


Door Merijn Rengers

Uit gegevens van het kadaster blijkt dat Paarlberg nog altijd garant staat voor de hypotheek op haar huis. In een vertrouwelijke verklaring staat dat de FGH Bank op 19 april aan Kroes heeft gemeld dat deze garantie niet meer van toepassing is. Ze heeft echter geen nieuwe hypotheek afgesloten, waardoor in het kadaster de situatie onveranderd blijft.

In deze nieuwe, nog af te sluiten, hypotheek moet het verlies van 1,8miljoen euro worden verwerkt dat Kroes leed, nadat ze de twee kantoorpanden die haar aan Paarlberg bonden, had verkocht. Als onderpand voor die lening dient haar villa in Wassenaar.

Kroes sloot op 23 juli 2001 een lening met de FGH Bank van 6,8miljoen euro voor de aankoop van twee kantoorpanden in Woerden en Gorinchem van Paarlbergs Ormeco Groep. Haar huis aan de Van Bronckhorstlaan in Wassenaar werd ook in deze transactie betrokken. Paarlberg, die door justitie wordt verdacht van het geld witwassen voor Heineken-ontvoerder Willem Holleeder, stond garant voor deze lening. Kroes verklaarde eerder al haar banden met Paarlberg te hebben verbroken.

GroenLinks in het Europees Parlement wil weten of Kroes de financiële relatie met Paarlberg definitief heeft beëindigd. GroenLinks eist dat Kroes de 'vragen zodanig en compleet kan beantwoorden dat er geen onthullingen meer volgen'.