Dader of slachtoffer; Jan-Dirk Paarlberg
Voor de meeste Nederlanders was Jan-Dirk Paarlberg tot voor kort een grote onbekende. Wie wist dat hij de eigenaar is van de Euromast Dat bijna de helft van de winkels aan de Amsterdamse P.C. Hooftstraat in zijn bezit is En een groot deel van de panden aan de Rotterdamse Lijnbaan Maar binnen de wereld van het vastgoed gold Paarlberg als een echte magnaat, een man die kans zag 'stapels stenen in goud te veranderen'.
Trouw, 12 mei 2006
Door Iens Boswijk
Door Anniek van den Brand
Behalve een succesvolle vastgoedman, is Paarlberg ook een grote naam in de vaderlandse horeca. Hij is vennoot van de Oyster Group, een club van prestigieuze restaurants als Tante Koosje in Loenen aan de Vecht en De Kloosterhoeve in Harmelen, maar ook Hotel Seven One Seven in Amsterdam, waar de goedkoopste kamer dik 400 euro per nacht kost.
Twee jaar geleden kwam Paarlberg in het nieuws als mogelijk nieuwe liefde van Neelie Kroes, de huidige Europees commissaris voor mededinging. Hij werd regelmatig aan haar zijde gesignaleerd, onder meer op een modeshow van Frans Molenaar.
Kroes hield het erop dat Paarlberg 'een goede vrind' was. Lachend liet ze zich fotograferen naast de zonnebankbruine man, die geboren lijkt te zijn in de handgemaakte krijtstreeppakken van de Italiaanse ontwerper Luigi Borrelli.
Jan-Dirk Paarlberg figureert al jaren in de bovenste regionen van de de Quote 500, een ranglijst van de vijfhonderd rijkste Nederlanders. Volgens de laatste telling bevindt Paarlberg zich op de 57ste plaats, en telt zijn vermogen om en nabij de 275 miljoen euro. Niet gek voor de zoon van een aardappelhandelaar.
Sinds twee weken is Paarlberg pas echt bekend: de vastgoedhandelaar is volgens het openbaar ministerie lid van de bende van Heineken-ontvoerder Willem Holleeder. In eerste instantie dacht Justitie dat hij slachtoffer was, maar nu wordt Paarlberg ervan beschuldigd miljoenen voor Holleeder te hebben weggesluisd en witgewassen, en zaken te hebben gedaan met bedrijven uit de Holleeder-clan, onder meer de Nieuwgraaf 114 Holding, geleid door Holleeders vriendin Maike D. en Marcel K., volgens het OM de financiële man van Holleeder.
Daarnaast had Paarlbergs onderneming banden met 'dubieuze' personen, zoals de in 2001 geliquideerde Bredase vastgoedbroers Rob en Eric Driesen en de vermoorde advocaat Evert Hingst.
Paarlberg begon met geld verdienen in de jaren tachtig, als bankier voor de Salomon Brothers in Londen. Terug in Nederland legde hij een enorme kunstcollectie aan en investeerde onder andere in het inmiddels niet meer bestaande opinieblad 'O' en het bedrijf Mediamax, vooral bekend van de grote reclameborden op straat.
Na een paar jaar verkocht hij dat bedrijf en stopte zijn geld in vastgoed. Vanaf dat moment ging het hard. Om zijn welstand te etaleren kocht hij het kasteeltje Bolenstein in Maarssen, een fraai 'buiten' aan de Vecht. Neelie Kroes hield er kantoor tussen de overdaad aan schilderijen. Zo gauw bekend werd dat Justitie Paarlberg verdenkt van dubieuze zaken, liet eurocommissaris Kroes haar toenmalige 'vrind' vallen als een baksteen: ze zei al sinds 2004 geen persoonlijk contact meer met hem te hebben, maar het duurde nog tot 20 april van dit jaar voordat ze ook zakelijk alle banden had doorgesneden. Op die dag verkocht ze twee kantoorpanden, waar Paarlberg zich financieel voor garant had gesteld.
Volgens De Telegraaf is het nog maar de vraag of Paarlberg alleen als 'dader' moet worden aangemerkt, of dat hij wellicht toch ook als slachtoffer van Holleeder moet worden gezien. Paarlberg kwam met hem in contact zoals wel meer welgestelde Nederlanders: Holleeder diende zich, halverwege de jaren negentig, aan als beveiligingsexpert, op een moment dat Paarlberg -toevallig of niet- extra gevoelig was voor de diensten van Holleeder; hij werd bedreigd door criminelen.
Zijn zoontje Max, dat met zijn ex in Londen was blijven wonen, was kort daarvoor op een dag na school mee naar de bioscoop genomen door een wildvreemde die zich voordeed als 'iemand van papa's kantoor'. Niemand had iets in de gaten en de twee hadden een gezellige middag samen. Al snel kwam de waarschuwing uit criminele circuit: heb je al gehoord hoe leuk je zoontje het heeft gehad En ineens was daar Holleeder: uw zakenpartner in beveiligingszaken.
Paarlberg zelf doet er vooralsnog het zwijgen toe. Volgens ingewijden zit hij in Amerika en laat hij de zaken over aan zijn advocaat Gabriël Meijers. Die stelt dat zijn cliënt tot de dag van vandaag niet officieel in staat van beschuldiging is gesteld en geen dagvaarding heeft ontvangen.