Krakers zetten ‘vastgoedmafia’ voet dwars

Krakers hebben een nieuw wapen ontdekt tegen de ‘vastgoedmafia’. Met een beroep op de zogeheten integriteitswet Bibob zet de kraakbeweging de gemeente Amsterdam onder druk vergunningen te weigeren aan criminele eigenaren van onroerend goed.

Volkskrant, 1 juni 2006


Van onze verslaggevers Marc van den Eerenbeemt, Merijn Rengers

De krakers trekken daarmee gelijk op met hun oude vijanden: politie, justitie en gemeenten. Hun pijlen zijn in Amsterdam gericht op David Beesemer, voormalig zakenpartner van vastgoedondernemer Jan Dirk Paarlberg. Het duo staat op de aanklacht tegen Holleeder vermeld als lid van diens criminele organisatie. Zij zouden hebben geholpen met het wegsluizen van miljoenen euro’s aan afpersingsgeld. De twee zijn nog niet aangeklaagd. In januari nam de Fiscale Inlichtingen- en Opsporingsdienst (FIOD) de boekhouding van Beesemer in beslag.

Beesemer, een actief vastgoedondernemer, kocht eind vorig jaar een aantal panden in de uitgaansbuurt rond het Amsterdamse Leidseplein, waaronder een gekraakte voormalige papierfabriek. Die krakers dringen er nu bij het bestuur van het stadsdeel Amsterdam-Centrum op aan een Bibob-onderzoek naar Beesemer te beginnen.

De Bibob-wet (Wet Bevordering Integriteitsbeoordelingen door het Openbaar Bestuur) staat de overheid toe vergunningen te weigeren aan burgers van wie wordt vermoed dat zij zich bezighouden met criminaliteit.

Voor een weigering om een vergunning te verlenen, is een veroordeling van de aanvrager niet noodzakelijk. Vermelding in de registers van de Criminele Inlichtingendienst volstaat in sommige gevallen.

Beesemer heeft een aantal bouwaanvragen ingediend, onder meer voor het realiseren van appartementen in de vervallen panden. Op de begane grond bevinden zich horecabedrijven. De krakers van het pand aan de Lange Leidsedwarsstraat 35 stellen dat ‘zakenlieden van het kaliber Beesemer vooral zijn geïnteresseerd in het witwassen van uit strafbare feiten verkregen gelden door middel van vastgoedtransacties’.

<Terug naar huis> <Naar boven>