David B & JDP: 2 jaar onvoorwaardelijk

Quote, 2 juni 2006


David Beesemer aan de lijn. Of ik dit stuk in de Volkskrant heb gelezen?
Beesemer wordt betiteld als vastgoedmaffia. Dat was stevig wakker worden voor de man die sinds eind januari in een nachtmerrie is beland, sinds de politie bij hem thuis voorparkeerde aan de Apollolaan. Sinds eind april heet Beesemer 'lid van de bende van Holleeder'. Een titel die deze krullenbol niet gezocht zal hebben toen hij zich twee decennia geleden aanmeldde bij de rechtfaculteit.

'Ik weet niet waarom ik jou bel', hapert hij, 'maar wat zou je mij adviseren?' Tja, ik ben Kay van de Linde niet, maar een telefoontje met die deugnieten van de Volkskrant kan geen kwaad. Ik bedoel: als je volgens hun en hun onfrisse vriendjes van de kraakbeweging toch al op de pay-roll van H staat, kan het niet veel erger. Beesemer bedankte voor dit pro deo advies en sleepte er met zijn advocaat deze correctie uit.

4 Maanden zit David Beesemer nu in de puree, maar ex-zakenpartner JDP werd exact twee jaar geleden verzocht even naar het hoofdbureau te komen. Dat gesprekje duurde 3 dagen en nachten. Als we de kranten en de lekkende magistraten en loslippige rechercheurs mogen geloven is Paarlberg 'fout'. Ik heb vanaf het begin de positie ingenomen dat iedereen die lekt grote verantwoordelijkheid op zich laadt. Paarlberg is zakelijk de facto dood: geen bank die nog geld durft te lenen, geen zakenpartner die nog met 'm gezien durft te worden.

Of dat allemaal terecht is en of Paarlberg (en Beesemer) straf verdienen moet de rechter maar uitmaken. Maar vast staat dat ze nu al damned zijn vanwege de publiciteit die over ze heen komt. Schuldig zonder proces. Sterker: schuldig zonder dagvaarding. Want noch Paarlberg noch Beesemer hebben een officieel overheidsstuk gezien waartegen ze zich kunnen verweren. En intussen huilen hun families en bloeden hun bedrijven dood. Het zal je maar gebeuren. Terecht dat crimefighters F. Teeven en K. Plooy de heer W. Holleeder trachten te tackelen, maar toch slordig als er links en rechts (achteraf) onschuldigen tussen de wielen belanden. Zoals tientallen beurshandelaren en Cor Boonstra kunnen beamen: wel of geen veroordeling, de opgelopen schade is onherstelbaar. Misschien iets om bij stil te staan, Koos en Fred? Of zit ik nu ouderwets soft te zwetsen?

Ter zake: zijn Paarlberg en Beesemer onschuldig? Daar ga ik niet over. Dat zal in de rechtzaal moeten blijken, als het tenminste zover komt. Quote is het enige blad dat lange gesprekken met beide heren voert en voerde. Ja, ze hebben zaken gedaan met Endstra en de foute types rond hem. En nee, werken met offshore accounts en Zwitserse nummerrekeningen ruikt niet kosjer. Maar of dat genoeg is voor een serieuze strafklacht valt zeer te bezien. Ik denk het niet.
En ik hoor alle collega-journalisten al bedenkelijk brommen. Is die Kelder een maffiamaatje? Wat weet hij wel of niet wat wij wel/niet weten? Collega's adviseren mij besmuikt te doen wat iedereen doet: gewoon een beetje meelullen zonder de feiten te kennen. U weet wel: 'Ja maar, waar rook is is vuur...', 'die Paarlberg is een sphinx, en hij deed zaken met Endstra, dus...' Enzovoorts, enzoverder.

Lekker makkelijk, maar wat is dat waard? Laat mij maar ouderwets zijn: eerst de feiten. En die zijn vooralsnog dun, dunner, dunst. Uiteraard ontkennen Beesemer en Paarlberg iedere verdachtmaking, al herinnert Beesemer zich dat fatale moment op 11 december 2002 donders goed: de dag dat hij een volmacht tekende voor een rekening waarover gelden van Endstra en wellicht Holleeder gesluisd werden. 'Ik geef mij nooit gewonnen want weet dat ik o.k. ben', laat Beesemer zojuist per sms weten. En Jan-Dirk Take Paarlberg ontkent al jaren krachtig (off the record, maar wel op camera, voor later, vandaar dat zwarte stuk in deze beelden) en verwijt de overheid een 'schandalige' manier van handelen.

Hoe het ook zij en wat er ook uit het Holleeder-showproces komt. Eén ding staat wel vast, en het zou nuttig zijn als de politiek daar ook eens naar keek: willens en wetens lekken is crimineel. Mensen worden gesloopt, getuigen raken in gevaar, politiemannen raken gefrustreerd en Willem Holleeder krijgt hooguit een standje voor een verkeersovertreding. Wordt vervolgd.