Kroes lobbyde actief voor Paarlberg

Eurocommissaris Neelie Kroes heeft toegegeven actief te hebben gelobbyd voor de van witwaspraktijken verdachte vastgoedhandelaar Jan Dirk Paarlberg. Achteraf betreurt ze de samenwerking met Paarlberg.

Zibb.nl, donderdag 15 juni 2006


Dat zegt ze in de Volkskrant. Ze heeft voor Paarlberg gelobbyd bij gemeentebesturen, pensionfondsen, banken en investeerders. Niet alleen introduceerde ze hem of zijn toenmalige rechterhand David Beesemer, maar ze ging ook met hen mee. 'Ze was fantastisch voor Jan Dirk en mij', zegt Beesemer. 'Eén telefoontje en we zaten de volgende dag aan tafel. Overal.' Kroes heeft er achteraf spijt van: 'Terugkijkend heb ik inderdaad het gevoel dat ik er ben ingetuind.'

Bevriend
Eerder werd al bekend dat Kroes jarenlang bevriend was met Paarlberg. Ze kocht in het verleden twee kantoorpanden van Paarlberg, die zich daarvoor bij de bank garant stelde. Pas vorige maand werden die panden verkocht, waardoor de garantstelling van Paarlberg werd opgeheven.
Uit gegevens van het Kadaster bleek vorige maand bovendien dat Paarlberg nog altijd garant staat voor de hypotheek op de Wassenaarse villa van Kroes. De Eurocommissaris zegt dat ze voor het huis een andere, normale hypotheek heeft geregeld, maar volgens het Kadaster klopt dat niet.

Discussie
De zakelijke band van Kroes en Paarlberg kwam kort geleden in de publiciteit, omdat Paarlberg wordt verdacht van betrokkenheid bij de bende van de Amsterdamse crimineel Willem Holleeder.
SP-Europarlementariër Erik Meijer zei vorige maand 'de blijvende zakelijke betrokkenheid' van Eurocommissaris Neelie Kroes (Concurrentiebeleid) bij Paarlberg 'reden te vinden om haar positie opnieuw ter discussie te stellen'. De Eurocommissaris beloofde bij haar aantreden in 2004 om alle commerciële banden op te geven.