Amsterdam trekt antecedenten na bij bouwvergunningen

De gemeente Amsterdam wil vanaf dit najaar iedereen die in de stad een bouwvergunning aanvraagt, screenen op criminele antecedenten. Dat staat in het concept van een nieuwe beleidsregel voor bouwvergunningen, dat de gemeente eerder deze week heeft gepubliceerd.

Volkskrant, 11 augustus 2006


Van onze verslaggever Merijn Rengers

Ondernemers, krakers en andere betrokkenen kunnen de komende zes weken reageren op de verregaande voorstellen van de gemeente. Die passen in de steeds strenger wordende uitleg van de wet Bibob (Bevordering integriteitsbeoordelingen door het openbaar bestuur). De overheid probeert met de wet te voorkomen dat witwassers, drugsdealers en andere criminelen voet aan de grond krijgen op de vastgoedmarkt.

Tot nu toe was het Bibob-beleid vooral gericht op het screenen van eigenaren van horeca- en prostitutiebedrijven, maar Amsterdam wil het nu uitbreiden naar de bouwvergunningen. In de plannen van de gemeente worden de antecedenten van mensen die een vergunning aanvragen voor een verbouwingen van meer dan 50 duizend euro altijd nagetrokken.

Goedkopere verbouwingen worden niet onderzocht, behalve als de aanvrager werkzaam is in een voor criminaliteit gevoelige sector, zoals prostitutie of vastgoed.

De Amsterdamse kraakbeweging voert sinds kort een actief beleid op het gebied van de bouwvergunningen. Krakers speuren de Kamer van Koophandel en hun eigen dossiers af op zoek naar mogelijk criminele eigenaren van panden in de hoofdstad. Vervolgens bepleiten zij bij de overheid dat deze eigenaren – veelal vastgoedondernemers – een bouwvergunning ontzegd wordt.

Op deze manier willen de krakers voorkomen dat de Amsterdamse penose goedkope huurwoningen in handen krijgt.