Fiscus doet inval bij miljonair Paarlberg

Amsterdam, 6 sept. De Belastingdienst heeft vanochtend onderzoek gedaan bij vastgoedmiljonair Jan Dirk Paarlberg. Op het kasteel Ridderhofstad Bolenstein in Maarssen, waar Paarlberg aanwezig was, stond politie voor de deur.

NRC, 6 september 2006


Door een onzer redacteuren

De actie van de Belastingdienst zou verband houden met inkomsten uit vastgoedtransacties die Paarlberg heeft gedaan met de in 2004 vermoorde vastgoedhandelaar Willem Endstra. Het openbaar ministerie vermoedt dat Paarlberg afpersingsgeld heeft weggesluisd voor Heineken-ontvoerder Willem Holleeder.

Het gaat om financiële transacties tussen bedrijven van Endstra en Paarlberg in 2003 en 2004. Endstra heeft verklaard dat er sprake is van afgedwongen betalingen.

Uit het onderzoeksdossier naar de bende van Holleeder blijkt dat de transacties waarover Endstra verklaringen aflegde daadwerkelijk hebben plaatsgevonden.

Volgens advocaat Gabriël Meijers zijn alle transacties tussen Paarlberg en Endstra normaal verlopen en in de boeken verwerkt. „Bovendien waren deze transacties verliesgevend”, aldus de raadsman. De Belastingdienst geeft geen commentaar.