Ad van Tatenhove sluisde geld afpersing weg

AMSTERDAM - Voor het eerst in het zogeheten Kolbalk-onderzoek naar Willem Holleeder heeft de nationale recherche een arrestatie in de 'bovenwereld' verricht.

De Telegraaf, 23 september 2006


door John van den Heuvel en Bert Huisjes

Het gaat om fiscalist Ad van T.. Hij trad bij een aantal zakelijke transacties op als adviseur van zakenman Jan Dirk Paarlberg en diens toenmalige compagnon David Beesemer. Laatstgenoemd tweetal is ook verdachte in de Holleeder-zaak.

Van T. werd vrijdagmorgen van zijn bed gelicht en overgebracht naar een politiebureau. De arrestatie is door een woordvoerder van het landelijk parket bevestigd. Volgens justitie wordt Van T. verdacht van deelname aan de criminele organisatie van Willem Holleeder.

Het onderzoek richt zich op een geldstroom eind 2002 van de vermoorde zakenman Willem Endstra naar Paarlberg. Het geld, zo'n 17 miljoen euro, ging naar bankrekeningen van Paarlberg.

Trustmaatschappij

Volgens justitie heeft Van T. op Curaçao een trustmaatschappij gebruikt om een vennootschap van Paarlberg 'leeg te trekken'. De handelingen en andere neptransacties zijn in de ogen van justitie verricht om betalingen in verband met afpersingen te verdoezelen. Paarlberg zou op zijn beurt Endstra's geld hebben doorgesluisd naar de Heineken-ontvoerder, luidt de theorie van justitie. Uit het dossier - deels in bezit van deze krant - blijk dat Paarlbergs fiscalist Ad van T. daarover al eerder uitvoerig aan de tand is gevoeld.

Van T. stelt echter dat hem nooit iets bekend is geworden van mogelijke dwang die werd uitgeoefend op zijn opdrachtgever. Uit de stukken wordt niet duidelijk of de geldstroom inderdaad eindigt op de bankrekening van Holleeder. Van T. heeft tegenover de recherche wel toegegeven dat Paarlberg en Holleeder regelmatig contact hadden. Paarlberg zou wel eens hebben verteld dat 'de man met de grote neus' hem in Londen had bezocht.

Ook uit ander politieonderzoek is duidelijk geworden dat Paarlberg - inmiddels gebrouilleerd met zijn voormalig zakenpartner Neelie Kroes - en Holleeder regelmatig contact hadden. Volgens justitie werden Endstra, Paarlberg en Holleeder al op 12 augustus 1996 met elkaar gezien door een observatieteam van de politie. Dat was in het kader van het toenmalige City-Peak onderzoek naar Heineken-ontvoerder Cor van Hout.