Holleeder-verdachte Ad van Tatenhove: 'Jan-Dirk Paarlberg is afgeperst'

Ook vastgoedhandelaar Jan-Dirk Paarlberg is afgeperst. Dit zegt zijn financieel adviseur Ad van Tatenhove in recente verklaringen bij de recherche. Van Tatenhove werd twee weken geleden gearresteerd, maar is inmiddels weer vrijgelaten. Justitie vermoedt dat Van Tatenhove heeft meegeholpen om miljoenen van de vermoorde vastgoedbaron Willem Endstra weg te sluizen naar het buitenland.

Vrij Nederland, 5 oktober 2006


Door Marian Husken en Harry Lensink

Ook Paarlberg is verdachte in deze zaak. Zijn bedrijven zouden als intermediair hebben gediend om geld van Endstra door te spelen aan diens vermeende afperser Willem Holleeder. Volgens justitie is Endstra gedwongen om via allerlei fake-transacties in totaal 17 miljoen euro te betalen.

Nu blijkt uit de verhoren met Van Tatenhove dat Paarlberg zelf ook is gedwongen geld te betalen. 'Toen ik later hoorde van Endstra dat hij werd afgeperst, heb ik Paarlberg gevraagd of hij ook werd afgeperst. Paarlberg zei dat hij wel eens was afgeperst vanwege een artikel in de Quote, maar dat hij nu niet meer werd afgeperst,' aldus Van Tatenhove tegenover de politie. Wie er achter zou zitten, heeft Paarberg niet aan Van Tatenhove verteld.

Een andere opvallende passage in de verhoren met de financieel adviseur gaat over de relatie tussen Willem Endstra en de Oostenrijkse kristalfamilie Swarovski. Van Tatenhove vermoedt dat Endstra samen met Benno Höss, een Duitse zakenrelatie die was getrouwd met een Swarovski, transacties heeft gedaan met geld van het kristalbedrijf, onder andere via de Antillen, zonder medeweten van de familie.