Megaclaim fiscus bij Paarlberg

AMSTERDAM - De Belastingdienst heeft voor 47 miljoen euro beslag gelegd op bezittingen van Jan Dirk Paarlberg. De fiscus wil dat de vastgoedmagnaat belasting betaalt over afpersgeld van Willem Holleeder, dat via Paarlbergs bedrijven zou zijn weggesluisd.

Volkskrant, 7 oktober 2006


Van onze verslaggevers Marc van den Eerenbeemt, Merijn Rengers

Bij Paarlberg zijn kunstvoorwerpen, luxeauto’s, banktegoeden, een zeldzame 18de-eeuwse Italiaanse viool en een exclusief penthouse in beslag genomen.

De rechtbank in Amsterdam heeft het beslag van de fiscus eind augustus volledig toegewezen. Begin september zijn daarop de auto’s, kunstwerken en panden van Paarlberg onder auspiciën van de Belastingdienst gekomen.

De fiscus bracht hiertoe op 6 september onder politiebegeleiding een bezoek aan Paarlbergs kasteel Ridderhofstad Bolenstein in Maarssen. In hetzelfde kasteel, bij Paarlberg, hield ook eurocommissaris Neelie Kroes lang kantoor.

Naar nu blijkt, verloor Paarlberg op die dag de zeggenschap over een groot deel van zijn bezittingen. Ook kan hij niet meer beschikken over de bankrekeningen die hij bij de grote Nederlandse banken aanhoudt.

‘Afpersingsopbrengsten’ vormen volgens de fiscus de basis van de belastingaanslag van 47 miljoen euro. De fiscus doelt hiermee op de miljoenen die Willem Holleeder zou hebben afgeperst van de vermoorde vastgoedhandelaar Willem Endstra. Dat geld is volgens het Openbaar Ministerie weggewerkt via bedrijven van Paarlberg.

De vastgoedmagnaat is geen officiële verdachte in het Holleeder-dossier, maar volgens het OM wel lid van diens criminele organisatie.

Paarlberg is sinds 1993 ingeschreven in Londen. Volgens de Belastingdienst is dat een truc om uit het zicht van de Nederlandse fiscale autoriteiten te blijven. De dienst stelt dat hij ten minste sinds 2000 in Nederland belastingplichtig is. Daarom moet Paarlberg, behalve belasting, ook een ‘100-procent-vergrijpboete’ betalen.

De dienst hekelt verder het feit dat Paarlberg een kerstboom van 85 brievenbusbedrijven heeft opgericht om zijn inkomsten te verhullen. Zijn bedrijven houden op papier kantoor in belastingparadijzen als Panama, Zwitserland, Liechtenstein, Anguilla, Ierland, Guernsey en Malta.

Omdat de fiscus gegronde vrees zegt te hebben dat Paarlberg zijn kostbare auto’s (waaronder een Aston Martin en een Bentley) zou ‘verduisteren’ om ze aan het beslag te onttrekken, zijn de wagens opgeslagen bij de staatsdienst der Domeinen.

Gabriël Meijers, de advocaat van Paarlberg, beaamt dat zijn cliënt een verschil van mening met de Belastingdienst heeft. Meijers geeft verder geen commentaar, omdat dit volgens hem een privé-zaak is, ‘of dat zou moeten zijn’.