Paarlberg in greep Belastingdienst

AMSTERDAM - Vastgoedmagnaat Jan Dirk Paarlberg is door de Belastingdienst in een wurggreep genomen. De fiscus heeft voor 47 miljoen euro beslag gelegd op bezittingen van Paarlberg. Het gaat om geld dat volgens justitie via Paarlbergs bedrijven grotendeels is weggesluisd naar Willem Holleeder.

Telegraaf, 8 oktober 2006


Bij Paarlberg (door Quote getaxeerd op 275 miljoen) zijn onder meer een Aston Martin, een Bentley, exclusieve kunst, banktegoeden en een penthouse in Rotterdam in beslag genomen. De Amsterdamse rechtbank heeft het beslag van de fiscus volledig toegewezen.

Vorige maand deden politie en Belastingdienst een inval bij Paarlbergs kasteel Ridderhofstad Bolenstein in Maarssen. De ondernemer en zijn advocaat G. Meijers deden de actie toen af als een 'reguliere belastingcontrole'.

Naar nu blijkt hield de inval op het kasteel (waar ook eurocommissaris Neelie Kroes lang kantoor hield) verband met de beslaglegging. Volgens De Volkskrant heeft de fiscus 'afpersingsopbrengsten' als basis gebruikt voor de aanslag van 47 miljoen. De dienst doelt hiermee op het vermogen dat Willem Holleeder zou hebben afgeperst van de vermoorde zakenman Willem Endstra.

Justitie vermoedt dat de miljoenen via bedrijven van Paarlberg zijn weggesluisd. Paarlberg en diens voormalige rechterhand David Beesemer worden door het openbaar ministerie al enige tijd verdacht van deelname aan de criminele organisatie van Holleeder.

Truc

In de megaclaim is een boete verwerkt omdat de fiscus vermoedt dat Paarlberg een truc heeft gebruikt om belasting te ontduiken. Hij staat sinds 1993 ingeschreven in Londen, maar de Belastingdienst stelt dat de zakenman sinds 2000 belastingplichtig in Nederland is.