Afpersgeld Endstra geďnvesteerd in garages

AMSTERDAM - Vastgoedmagnaat Jan Dirk Paarlberg heeft geld dat was afgeperst van Willem Endstra, geďnvesteerd in een keten van garagebedrijven in het Gooi. Dat vermoedt justitie.

Volkskrant, 20 oktober 2006


Van onze verslaggevers Marc van den Eerenbeemt, Merijn Rengers

De bedrijven, waar bekende criminelen hun auto’s kochten, verkeren in een faillissement. Justitie heeft de afgelopen maanden meerdere betrokkenen ondervraagd over de investeringen van Paarlberg in het Gooise garagebedrijf Van Asselt.

Paarlberg wordt beticht van het wegsluizen en bewaren van de afpersgelden voor Willem Holleeder. Endstra zou onder druk van Holleeder geld hebben gestort bij brievenbusbedrijven van Paarlberg, zoals het op de Maagdeneilanden gevestigde Ballados. In de zomer van 2003 werd vanuit dat bedrijfje in drie keer ruim 1,5 miljoen euro overgeboekt richting de Van Asselt Groep. Justitie vermoedt dat Ballados fungeerde als doorsluisvehikel.

Van Asselt stond lang bekend als de garage van de onderwereld. Negen jaar geleden werd directeur Carel Buis aangehouden op verdenking van valsheid in geschrifte en betrokkenheid bij de bende van Etienne U. Hij schikte een jaar later met justitie voor een bedrag van 35 duizend euro.

Vanuit Amerika laat Buis weten dat hij in het verleden enkele foute klanten heeft gehad. ‘Dat heeft me altijd achtervolgd.’

De Van Asselt Groep ging in de zomer van 2005 failliet, ondanks de investeringen van Paarlberg. Volgens de curator is bijna 4 miljoen euro in de periode voorafgaande aan het faillissement op oneigenlijke gronden onttrokken aan het bedrijf.

Gabriël Meijers, de advocaat van Paarlberg, zegt dat het autobedrijf Fiat de vastgoedmagnaat benaderde toen de Van Asselt Groep in de problemen kwam. Aan Paarlberg zijn volgens zijn advocaat nooit vragen gesteld over het faillissement van de Van Asselt Groep.