OM gaat Paarlberg vervolgen; Wegens witwassen en oplichting ABN Amro en SNS

AMSTERDAM - Het Openbaar Ministerie (OM) gaat vastgoedbelegger Jan-Dirk Paarlberg vervolgen wegens valsheid in geschrifte en witwassen van geld. Dat heeft het OM gisteravond tegenover tv-programma Nova bevestigd.

Het Financieele Dagblad, 27 oktober 2006


Paarlberg zou bij ABN Amro en SNS Bank leningen hebben losgepeuterd met een vals document. Daartoe zou hij na de verkoop van zijn reclamebedrijf Mediamax in 2000 een vals document hebben opgesteld, waarin staat dat de helft van de verkoopprijs - f 75 mln - in zes termijnen aan hem wordt betaald, in zes jaar.

Volgens de directeur van TDI Holdings Limited, de koper van Mediamax, klopt dat niet. Hij heeft tegen de politie verklaard dat het aankoopbedrag voor Mediamax in één keer is betaald. Hij herkent het bewuste document niet en zegt dat zijn handtekening is vervalst.

De banken willen geen commentaar geven op de nieuwe feiten.

De tweede verdenking is witwassen, zo blijkt uit door Nova geciteerde politieverhoren. Paarlberg zou in 1998 een koffer met f 8,5 mln hebben afgeleverd bij trustkantoor FTC in Amstelveen. De koffer is vervolgens door een geldkoerier naar een Luxemburgse bank gebracht, waarna het geldbedrag is gestort op rekeningen van bedrijfjes van Paarlberg in belastingparadijzen. Van het geld zijn aandelen en onroerend goed gekocht.

Advocaat Gabriël Meijers is gisteren op de hoogte gebracht van de beslissing om zijn cliënt te vervolgen. Hij noemt het aanbieden van contant geld niet strafbaar. Over Mediamax zegt hij: 'Er worden Paarlberg tienduizenden contracten voorgelegd om te tekenen. Zou het niet zo kunnen zijn dat er in al die tijd één contract door hem is getekend dat onjuist is samengesteld?' Paarlberg is in januari en februari dagenlang verhoord. Hij beroept zich op zijn zwijgrecht.

In mei werd al bekend dat Justitie Paarlberg ziet als een lid van de criminele organisatie van Heineken-ontvoerder Willem Holleeder. Paarlberg zou euro 17 mln afpersingsgeld hebben ontvangen van de geliquideerde vastgoedmagnaat Willem Endstra. Dat is waarschijnlijk doorgesluisd naar Holleeder.